Vijesti

Izetbegović i Čović dogovorili formiranje radnih grupa. Dakle, ništa

Nakon sastanka delegacija SDA i HDZ-a koje su predvodili Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lider SDA istaknuo je kako su razgovarali o formiranju radnih grupa koje bi radile na izmjenama Izbornog zakona BiH, ali i o bh. evropskom putu.

Formirana je radna grupa koja bi do kraja marta trebalo da završi sve što se tiče ranijih dogovora i otvorenih pitanja između HDZ-a i SDA u Federaciji BiH.

"Druga grupa će se baviti izmjenama Izbornog zakona. Radi se o implementaciji presude Ustav suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH", kazao je Izetbegović.

O evropskom putu

Inače, problem izbornog zakona traje godinama, a zastoj na evropskom putu aktuelan je već minimalno pet godina, tačnije od trenutka kada je BiH aplicirala za članstvo. Praksa formiranja radnih grupa i komisija ovim strankama služi upravo da ne urade ništa, odnosno da odugovlače neki proces.

On je pojasnio i neke svoje ranije stavove, kazavši kako ne zna kako je došlo do toga da se tumači da je rekao da su Hrvati manjina u BiH.

"Ja sam samo rekao da se u pred domovima naroda dešava nadmetanje volje manjine nad većinom, kazao je Izetbegović.

Dodao je da će se treća grupa baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, odnosno intenziviranjem dogovora koji se donose na implementaciju svih 14 prioriteta koje je odredila Evropska komisija. Radit će se intenzivno na dobijanju kandidatskog u narednih nekoliko mjeseci", rekao je Izetbegović, istaknuvši kako kane napraviti bitan pomak.

Čović je kazao kako je iz Evropskog parlamenta poslana poruka kako se u BiH moraju početi praviti pomaci i oko Izbornog zakona i drugih problema.

"Danas smo prokomentirali izborni proces u Mostaru i taj je posao iza nas. Zadnjih mjesec- dva dana pokušavamo kolega Izetbegović i ja razgovarati po pitanju izbornog zakonodavstva. Ponovo ćemo naredne sjednice sjesti i razgovarati. Sve ovo što govorim je isključivo razgovor SDA i HDZ, a onda, u nekoj fazi će se uključiti i druge stranke koje su za zainteresirane.

Treća grupa će početi raditi na provedbama 14 prioriteta kako bi se proces okončao do šestog mjeseca. Činjenica je da smo kandidat danas, to bi nam olakšalo nabavku vakcina i komunikaciju s Briselom", rekao je Čović.

Govoreći o formiranju nove Vlade FBiH, Čović kaže da bi se naredne sedmice trebala dogovoriti dinamika ko šta radi, a na sto će se staviti sva otvorena pitanja.

Čović je rekao i kako vjeruje da može doći do izmjena Izbornog zakona BiH bez izmjena Ustava.

O Izbornom zakonu

„Nama je imperativ da konstitutivni narodi mogu birati svoje legitimne predstavnike. Taj posao bi motao biti završen do kraja četvrtog mjeseca“, rekao je Čović.

Izetbegović je kazao kako SDA insistira na tome da se krene sa formiranjem novih saziva na federalnom nivou.

„Moramo vidjeti imamo li za to dovoljno ruku, a ako nemamo, onda moramo već u martu popuniti dva ministarstva. Ranije smo dogovarali zakon koji bi omogućio da neka ministarstva zamijenimo drugima. Ima tu još niz pitanja za koja je zainteresirana hrvatska strana. Dali smo sebi rok i to će raditi najozbiljniji političari na federalnom nivou. To bi trebalo relaksirati pitanja, kako bismo krenuli u priču o Izbornom zakonu. Ja ne znam kako je moguće izaći ususret presudi Sejdić – Finci a da ne dođe do promjene Ustava. HDZ tvrdi da ima za to rješenje i mi ćemo ga rado saslušati“, rekao je lider SDA.

Čović je, pak, kazao kako HDZ ništa ne blokira.

„Mi imamo razgovore koji traju -6 godina i koji su bili javni i javno barem 10 pitanja koji su na istoj ravni, a možemo reći da se blokira. Zato smo kazali sva ta pitanja treba staviti na sto i vidjeti šta je realno, a šta nerealno.

Ustav se mijenja po proceduri kako se mijenja. Ja ću dat puni doprinos ako je to moguće. Čini mi se da ćemo to ići teško“, rekao je Čović.