Politika

Sjećanje: Preminuo je Osman Morankić, neprikosnoveni stručnjak iz oblasti građevinskog konstrukterstva

U subotu, 27.3.2021. godine, u 75. godini života, napustio nas je neprikosnoveni stručnjak iz oblasti građevinskog konstrukterstva sa više od 52 godine iskustva, dobitnik šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za krovnu konstrukciju sarajevske Zetre, slikar, kaligraf sa više realizovanih izložbi, osoba naglašene skromnosti u vezi svojih postignuća, o kojim je uvijek puštao da govore ili njegove građevine, ili njegove slike i levhe, ili jednostavno drugi ljudi.

Tako je za njegovo najpoznatije djelo u okviru Dvorane Zetra izgrađene za potrebe XIV Zimskih olimpijskih igara koje su se 1984. godine održale u Sarajevu, i koja je u to vrijeme bila jedinstvena sa površinom od 14.680 m2 i kapacitetom do 20.000 posjetitelja, Bob Ottum iz američkog časopisa “Sports Illustrated” rekao kako se radi o “ultramodernoj angularnoj strukturi sa bakrenim krovom”.

Detalji izložbe sa Građevinskog fakulteta

Zetra je također nagrađena i najprestižnijom nagradom bivše Jugoslavije iz oblasti arhitekture “Borba”, a 1986.g Osman Morankić je zajedno sa Lidumilom Alikalfićem i Dušanom Đapom dobio Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva za istu. Međutim, posebno je bitno istaći da je nakon što je Zetra teško oštećena granatiranjem 1992. te sva projektna dokumentacija uništena, ponovno uspio napraviti sve izračune koji su doveli do rekonstrukcijie 1999. godine.

Pored Zetre, radio je na brojim projektima u BiH i inostranstvu, a jedan od njegovih radova koji obilježava dio sarajevskog krajolika je i Avaz Twist Tower.

Dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu Samir Dolarević je, između ostalih, povodom 70. godišnjice Građevinskog fakulteta, u okviru kojeg je održana jedna od izložbi Osmana Morankića, ukazao na njegov jedinstveni spoj između najkompleksnijih statičkih izračuna i umjetnosti, istaknuvši da iako stručnoj javnosti “poznat kao vrhunski stručnjak iz oblasti građevinskog konstrukterstva. U zadnjih 15-tak godina ispoljava nevjerovatnu, i za građevinskog inžinjera, neuobičajnu i osebujnu sklonost ka slikarstvu.”

O njegovom umjetničkom i kaligrafskom opusu Akademik Esad Duraković je napisao:

"Uzvišenost umjetničkog djela – neka mi bude dopuštena ta riječ – sadržana je prije svega u njegovoj otvorenosti, u njegovoj podatnosti različitim recepcijama koje nisu istovjetne čak ni kod istoga subjekta u različitim fazama njegove duhovnosti. Otvorenost umjetničkog djela u tome smislu jest ono što ga čini svojevrsnom čarolijom, zauvijek živom i dinamičnom budući da je vrijednost kao takva, po sebi, živa i uvijek dinamička u relacijama. (...) Riječ je o oslobođenju (u) umjetnosti koja je po sebi jedan od najviših dosega i izraza slobode. Stoga Morankićevo djelo možemo posmatrati kao carstvo slobode koju je on osvojio i u koju poziva i nas same...".

Rođen je u Tešnju, od oca Hidajeta i majke Nefe rođene Ajanović, i uvijek je sa velikom ljubavlju govorio o svom rodnom mjestu. Volio je druženje, i bio veliki oslonac svojoj porodici i prijateljima, ali i mladim kolegama koji bi mu često dolazili po savjet. Oni koji su ga poznavali pamtit će i njegovo vrhunsko kulinarsko umijeće, a naročito čuvenu baklavu sa suhim šljivama. Bio je i ostat će jedan od sjajnih ljudi ove zemlje, osiromašene za još jednog od svojih velikana.