Vijesti

Načelnik Hadžibajrić posjetio najstarije stanovnice Starog Grada uoči ramazana

Općina Stari Grad nastavlja sa tradicijom posebnog odnosa prema svojim građanima uoči i za vrijeme najznačajnijih praznika. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić danas je posjetio 107-godišnju Ajku Lokmić i 100-godišnju Fadilu Ramić, te im uručio prigodne poklone i uputio iskrene čestitke za predstojeći ramazan.

Hadžibajrić u posjeti

Nana Ajka Lokmić više od jednog stoljeća živi u staroj porodičnoj bosanskoj kući u ulici Mejlijina na Kovačima. Tu je došla davne 1918. godine i to kao siroče iz Prvog svjetskog rata, kada je imala samo četiri godine. U svom dugom, ali teškom životu nana Ajka je rodila, othranila i podigla četvoro djece, a ima unuke i praunuke. Načelnik Hadžibajrić i predstavnici Općine Stari Grad već su posjećivali ovu nevjerovatnu staricu za vrijeme svečanih Dana Općine Stari Grad u maju mjesecu 2018. i 2019. godine. Kako su nam rekli Ajkini ukućani, njeno uzbuđenje i zadovoljstvo su ogromni prilikom svake posjete načelnika Hadžibajrića. „Mama s obzirom na njene godine osjeća konstantni strah. Međutim taj strah i sve njene brige nestanu kada joj kažemo da će je posjetiti načelnik Hadžibajrić. To njeno dobro raspoloženje ostane desetak dana poslije posjete i zbog toga se iskreno zahvaljujem“, kazao je Ajkin sin Nurudin. Prisjetio se da su nekadašnji ramazani, kada je i nana Ajka bila mnogo mlađa, bili svečaniji: „To je bila istinska ceremonija, pripremali su se iftari, mirisala je cijela ulica, mislim da toga slabo danas ima“, poručio je Nurudin.

Načelnik s jednom od najstarijih stanovnica Općine

U ulici Paje na Mahmutovcu skoro cijeli svoj život živi nana Fadila Ramić, koja ubrzo slavi svoj 100. rođendan. Njen unuk Jasmin Sipović je rekao da se nana Fadila posebno radovala svakom ramazanu: „Vjerujte nana je prije svaki ramazan postila, nažalost to više ne može u ovim godinama. Posjeta načelnika Hadžibajrića i pokloni od Općine mnogo znače i nama i nani Fadili, jer takvi ljudi zaslužuju pažnju. Nana Fadila je majka šehida i izgubila je jedinog sina u ratu“, bile su riječi unuka Jasmina.

Ugodno druženje

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić kazao je da ovo nije prvi put da se Općina Stari Grad sjeti svojih najstarijih stanovnika za svečane dane. „Posljednje četiri godine smo uveli ovu lijepu tradiciju, s tim što to nismo učinili prošle godine za vrijeme totalnog locdown-a. Mi jednostavno ne smijemo zaboraviti stare osobe, dužni smo im odati poštovanje kakvo zaslužuju. Kako se mi budemo odnosili prema starim osobama, svojim roditeljima, tako će se i naša djeca odnositi prema nama. Porodice Ajke Lokmić i Fadile Ramić su istinski primjer brige o svojim roditeljima i nanama, svi ćemo možda doći u situaciju da ostarimo i trebamo brigu drugih ljudi“, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Obilazak porodica djece sa posebnim potrebama

Pokloni za porodice

Današnji dan predstavnici Općine Stari Grad iskoristili su i da posjete dvije porodice u kojima žive djeca sa posebnim potrebama. Uz ramazanske čestitke, i njima su uručeni prigodni pokloni sa zdravim prehrambenim proizvodima. Majka desetogodišnjeg Amara Kopića iz ulice Jelića zahvalila se Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću na posjeti i poklonima. Isto je učinila i Sena Bajraktarević, Damirova majka iz ulice Edhema Mulabdića.