Magazin

Džin, martini, šampanjac, meso i marmelada: Kuhar otkrio jelovnik kraljice Elizabete

Kraljica Elizabeta II jede iz specijalnih tanjira ukrašenim dijamantima, safirima i dragim kamenjem koji su prije 30 godina vrijedeli 500 hiljada funti, ali najbitnije su joj ipak namirnice.

Bivši kuhar kraljice Elizabete (95) otkrio je britanskim medijima šta jede svaki dan i zašto već 40 godina izgleda gotovo isto.

Oko 7 ujutru pije čaj sa mlijekom bez šećera i nekoliko kolačića kako bi ugasila jutarnju glad.

Doručak joj počinje u 9 sati i gotovo uvijek jede žitarice sa jogurtom i tost sa džemom, a ponekad se odlučuje za kajganu sa dimljenim lososom i tartufima.

Ona kaže da kraljica ima mermerni tanjur sa tri zlatna konja, a njen pribor i tanjiri ukrašeni su dijamantima, rubinima, safirima i dragim kamenjem.

"Prije 30 godina, ova dodatna oprema je vrijedila 500 hiljada funti", tvrdi kuhar.

Prije ručka, koji počinje u 13 sati, popije džin sa kriškom limuna i puno leda, a na njenom meniju su uvijek riba i povrće.

Izbjegava sve što sadrži skrob, odnosno ne jede krompir, rižu i tjestenine.

Popodne uvijek pije čaj uz koji dobija sitne kolače i sendviče sa džemom, a prije nego što joj posluže sendvič, kuhari treba da skinu koricu sa hljeba.

Za večeru jede meso i pije martini, a na kraju dana pije šampanjac dok slaže slagalicu.