Svijet

Ukrajina i Rusija kriju pravu istinu: Koliki su zapravo gubici obje vojske u ukrajinskom ratu?

Službeni Kijev nakon šest sedmica ruske invazije taji razmjer svojih vojnih gubitaka, ali analitičari tvrde da su ih Ukrajinci, zahvaljujući dobrim taktikama i godinama pripreme, vjerovatno uspješno ograničili.

Skrivanje broja poginulih i uništene opreme standardna je praksa u doba rata. Ne čudi da su i Rusija i Ukrajina o gubicima davale oskudne informacije koje je nemoguće provjeriti, ali je vrlo vjerovatno da su one ublažene zbog podizanja morala.

„Nije jasno koliko su ukrajinske snage iscrpljene. Ne znamo“, kazao je Michael Kofman, specijalist za ruska pitanja u CNA think-tanku smještenom u Arlingtonu u Virginiji.

Ukrajina je objavila samo dva izvještaja o vojnom statusu otkada su 24. februara iz Moskve započeli invaziju sa željom da preuzmu sve važnije gradove u par dana.

Posljednji izvještaj je od 12. marta, kad su iz Kijeva izvijestili o 1.300 ubijenih vojnika od ukupno 130.000 pripadnika kopnenih snaga.

Uzme li se u obzir standardni ratni omjer po kojem se računa troje ranjenih za svakog ubijenog vojnika, to bi značilo da je oko 5.000 vojnika izvan borbe, no analitičari kažu da je stvarna brojka vjerovatno mnogo veća.

Iz Kijeva mnogo više otkrivaju o ruskim gubicima i tvrde da je dosad živote izgubilo 17.500 ruskih vojnika.

Iz Moskve su 25. marta rekli da su nakon mjesec dana borbe izgubili 1.351 vojnika i da je ranjeno njih 3.825, a potvrdili su i smrt jednog generala i višeg mornaričkog oficira.

Iz NATO-a procjenjuju da je od 150.000 do 200.000 ruskih vojnika smještenih u Ukrajini, njih 30.000 do 40.000 izvan stroja - ubijeno, ranjeno ili zarobljeno.

Iz ukrajinske vojske kažu da su ubili sedam ruskih generala, za što zapadnjački dužnosnici smatraju da je neobično visoka brojka umrlih među visokim vojnim dužnosnicima.

Savršeno pripremljeni

Iako je takva razlika u brojkama normalna u intenzivnom informacijskom ratu koji prati sukobe na tlu, posmatači tvrde da je Ukrajina možda ipak uspješno ograničila gubitke.

U sukobu napadači riskiraju veće gubitke od napadnutih, kažu analitičari, a Ukrajini je pomoglo i značajno unapređenje vojske u posljednjih osam godina.