Sport

Magnus Carlsen odriče se titule svjetskog prvaka

Aktuelni svjetski šahovski prvak, 31-godišnji Norvežanin Magnus Carlsen, službeno je pismenim putem potvrdio da se odriče prava sudjelovanja u meču u kojem bi sljedeće godine branio svoj naslov protiv izazivača, Rusa Jana Nepomnjaščija. Carlsen je nedavno izjavio da ga takvi dugački i iscrpljujući mečevi više ne motiviraju.

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) odmah je reagirala i uputila službeni poziv drugom igraču sa svjetske rejting-liste, Kinezu Dingu Lirenu.On bi trebao da se s Nepomnjaščijem bori za naslov svjetskog prvaka. FIDE trenutno pregovara s dva potencijalna grada domaćina. U toku je određivanje lokacije, nagradnog fonda i tačnog datum odigravanja meča. Nakon toga Jan Nepomnjašči i Ding Liren dobit će na potpis ugovor o ovoj velikoj priredbi.

Podsjetimo, Magnus Carlsen je nedavno bio dio velikog skandala. Naime, norveški velemajstor je optužio svog kolegu Hans Niemanna da je varao.

Kazao je kako vjeruje da je Niemann ‘varao više puta – i to nedavno – nego što je sam javno priznao‘. Ipak, Carlsen nije ponudio dokaze za svoje tvrdnje.

U saopštenju objavljenom na Twitteru kasno u ponedjeljak, Carlsen kaže: ‘Frustriran sam. Želim nastaviti igrati šah na najvišoj razini u najboljim turnirima. Vjerujem da je varanje u šahu velika stvar i egzistencijalna prijetnja samoj igri. Također vjerujem da bi organizatori šaha i svi oni kojima je stalo do ove svete igre koju svi volimo, trebali ozbiljno razmisliti o povećanju sigurnosnih mjera i metoda otkrivanja varanja u šahu uživo na ploči.‘

‘Vjerujem da je Niemann nedavno varao više puta nego što je javno priznao‘, napisao je Carlsen na Twitteru.

Niemann (19) je opovrgnuo da je ikada varao u natjecateljskom šahu i optužio Carlsena da mu pokušava uništiti karijeru.