Magazin

Tradicionalna ramazanska jela: Napravite tarhanu za prvi iftar

Danas je prvi dan ramazana, koji muslimani i muslimanke provode u postu, a za prvi iftar donosimo vam recept za supu od tarhane.

Danas je prvi dan ramazana, koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca. Za prvi iftar donosimo vam recept za supu od tarhane.

Ova tradicionalna domaća supa u cijeloj BiH zove se tarhana, samo je u Krajini zovu trahana. Za ovo jelo se vjeruje kako potječe iz istočnog Egeja, te da se originalo zove “tarakhaneh“ što znači – hrana za siromašne. Danas je tarhana sve više u upotrebi i sastavni je dio jelovnika i u restoranima.

Način spravljanja čorbe tarhane također ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe. Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.

Tarhana supa

Potrebno:

  • 1 l pilećeg ili telećeg temeljca
  • Komadići mesa od kojih ste pravili temeljac
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1 manja mrkva
  • 1 lovorov list
  • 2 kašike brašna
  • malo putera
  • Pola čaše kisele tarhane ili obične
  • 4 kašike pavlake

    Priprema:
  • U šerpu staviti puter sa malo ulja, dodati izrezani na sitno luk,
  • Dinstati nekoliko minuta pa dodati brašno… miješati dok se ne sjedini
  • Dodati na sitno nasjeckanu mrkvu i još malo dinstati
  • Dodati začine
  • Nasuti vodu, pojačati vatru da provri, pa smanjiti neka se kuha 30-ak min.
  • Kad je mrkva skoro kuhana, dodati tarhanu, promiješati i pustiti dok se i ona ne skuha, a to bi bilo otprilike za 20-ak min
  • Na kraju kad je sve lijepo skuhano, dodati komadiće mesa
  • Promiješati supu, i pustiti da vri još 3-4 min
  • Servirati toplo sa kašikom pavlake na vrhu