Atlas

Pogledajte kako izgleda kuća koju je Salvador Dali uređivao 40 godina

Costa Brava, dio španjolske obale Sredozemnog mora u Kataloniji koji se pruža između ušća Tordera i francuske granice

Costa Brava, dio španjolske obale Sredozemnog mora u Kataloniji koji se pruža između ušća Tordera i francuske granice, jedno je od omiljenih mjesta za ljenčarenje na plažama. No obala krije i pokoje iznenađenje. U srcu Costa Brave smjestio se Cadaqués, gradić za koji znaju fanovi nadrealističkog genija Salvadora Dalija.

Kuća-muzej Portlligat je, kako i doliči ekscentričnom umjetniku, remek-djelo koje istovremeno zbunjuje, nasmijava i fascinira. Labirint soba različitih oblika i veličina bio je jedino stalno prebivalište Salvadora Dalija, koji je ondje živio sve do 1982. Tada je njegova muza Elena Ivanovna Diakonova, poznatija kao Gala, umrla, a on se preselio u Castell de Púbol.

Godine 1930. Dali je kupio ribarsku kolibu, na kojoj je radio čak četrdeset godina. Igrajući se uskim prolazima, različitim visinama katova i dimenzijama prostora, stvorio je jedinstveno mjesto kojem je osobnost davala gomila predmeta koji su pripadali njemu i Gali. Brojni predmeti i namještaj izloženi su kako ih je Dali ostavio: od puževa sata na staklenom stoliću za kafu do ogledala koje je postavio tako da ga bude zrake izlazećeg sunca na licu.

Prozori u radnoj sobi postavljeni su tako da se iskoristi najbolje od pogleda na more i nebo. Mirne terase s maslinama, preparirani medvjed i skulptura Krista izrađena od otpada neki su od prizora koje možete vidjeti u nekadašnjem domu velikog umjetnika. A možda će vas i nasmijati jaja od gipsa na zidovima, falusni bazen te sofa oblikovana poput usana. U potrazi za novom dozom umjetnosti Cadaqués na raspolaganju ima nestvarno lijepe zalaske sunca, u kojima je najbolje uživati na plaži.

Costa Brava u Španiji sunce svijeće
Kuća-muzej Portlligat
Kuća-muzej Portlligat u Costa Bravi
Dali je kupio ribarsku kolibu na kojoj je radio čak četrdeset godina
Na kući je radio čak četrdeset godina
Costa Brava krije kuću koju je uređivao Salvador Dali
Unutrašnjost kuće
Salvador Dali i Gala u Španiji