"emotivna" priča

Izetbegović je nekad pričao o svojim ‘ankerima’. Jedan je u zatvoru, drugi se pakuje, treći strepi

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić objavio je na svom Facebooku da je iftario sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem

U jednom od predizbornih zanosa Bakir Izetbegović ispričao je “emotivnu” priču o ankerima za koje se drži.

Turbulentno je vrijeme, udari su žestoki i česti, a da bi se zadržao na “ispravnom” kursu predsjednik SDA ima četiri ankera za koja se drži u toj “nepravednoj i zloj vjetrometini”.

Fini, dobri čovjek

“Kada je neko maloprije nabrajao, pa kazao ‘neka tebi Muderisa, neka tebi tvoje borbene žene Sebije, neka tebi tvoga Osmice’… e četvrti kojeg sam ja sebi odabrao, da ga se k’o za anker držim kada ostali napuštaju i kad odlaze je bio Novalić.

To je to četvoro. Jedan fini dobri čovjek, koji nije agresivan, nije svadljivac, ne odgovara. Koji trpi udarce, namještaju mu afere, a on radi sedam dana u sedmici 24 sata i rezultati su vidljivi… Nikad nije rezultat napravljen kao u ovom zadnjem mandatu.

To vam je Novalić”, patetično je poručio Izetbegović okupljenim članovima stranke.

A kako je birao ankere možda se najbolje vidi s male vremenske distance od dvije godine.

Taj četvrti anker (Fadil Novalić) je jučer saznao da ide u zatvor na četiri godine zbog kriminalne nabavke respiratora u vrijeme pamdemije.

Dakle, jedan anker pravosnažno je presuđen i pakuje se za Vojkoviće.

Tu će ga dočekati još jedan Izetbegovićev anker - Osman Mehmedagić Osmica.

SEB tražila respitatore

Bivši šef OSA-e već mjesecima je u zatvoru dok se protiv njega vodi istraga o nelegalnom prisluškivanju, dijeljenju OSA-inih znački. Pitanje je kakve će još afere izaći na vidjelo.

Tu dolazimo do poveznice sa trećim ankerom - Sebijom Izetbegović.

Novalić je zatvor dobio upravo zbog izvjesne SEB koja je tražila bilo kakve respiratore, da bi se kasnije zataškavalo kako su nabavljeni i da se ustvari radi o totalno neupotrebljivim ventilatorima.

Indicije pokazuju da je Osmica prisluškivao sudije i saradnike tužilaca u vrijeme kada se istraga oko respiratora bavila ulogom Sebije Izetbegović.

Ipak, u Tužilaštvu BiH se vodi istraga o upotrebi malina-respiratora na KCUS-u i umiranju pacijenata. Glavna meta istrage je upravo Sebija.

Izetbegoviću tako ostane jedan anker - Muderris.

Jedan definitivno ide u zatvor, drugi u zatvoru čeka optužnicu, treći, onaj najbliži mu, strepi kad će doći po nju.