Želite isprobati neko novo jelo ili sofisticiranu kreaciju s kojom ćete razmaziti svoje goste i stvoriti večer za pamćenje? Šta kažete na nešto drugačiju kreaciju tjestenine: 'Pastiera di Tagliolini', od kraljice tjestenine Nadie Caterine Munno. Italijanka dolazi iz porodice proizvođača tjestenine, a svoju ljubav prema italijanskoj kuhinji dijeli na društvenim mrežama (ima 4,3 miliona pratitelja), piše i kuharice, a poznata je kao 'Pasta Queen' (kraljica tjestenine). Otuda i ovaj neobičan recept za slatki kolač od tjestenine.
Nadia Caterina Munno objasnila je u svojoj kuharici historiju ovog jela: „Ko kaže da tjestenina nije desert? Ili slatka tjestenina ne može biti i glavno jelo? Stoljećima se tjestenina začinjavala umacima koji bi se danas smatrali slatkima. Pastiera di tagliolini, uskrsni specijalitet moje bake Caterine, dio je upravo te tradicije. U njemom drevnom receptu, duge, tanke niti tjestenine Sfoglia all’Uovo kombinirane su sa zaslađenom mješavinom jaja i kandiranog voća. Kada se to ispeče, nastaje vrhunsko iznenađenje. Svaki zalogaj podsjetnik je da treba preispitati naše ideje o tome što je 'ispravno' u smislu okusa - i zaista, 'najinovativnija' jela ponekad se vraćaju na stvari koje su se nekoć smatrale tradicionalnima."
Sastojci
(za kalup promjera 22 do 26 cm)
- 4 kašike maslaca, plus još malo za podmazivanje
- 150 g sirovog šećera od šećerne trske, plus još malo za posipavanje
- 5 jaja
- 1/2 kašičice mljevene vanilije (ili 1 kašičica čistog ekstrakta vanilije)
- 1/4 kašičice vode cvijeta narandže
- 1/4 kašičice ružine vodice
- 1 kašičica cimeta
- 20 g kandirane kore od narandže narezane na kockice od 5 mm
- naribana kora od 1 bio limuna
- mekani maslac, za kalup
- morska so
- 400-500 g svježih tagliolina, domaćih ili kupljenih, alternativno tagliatelle
- 250 ml punomasnog mlijeka, dobro ohlađenog
- šećer u prahu, za posipavanje
Priprema
- Zagrijte rernu na 190 stepeni.
- Zakuhajte puno vode u velikom loncu na jakoj vatri.
- U međuvremenu, u samostojećem mikseru opremljenom ravnom mutilicom (ili u zdjeli s ručnim mikserom), pomiješajte maslac i šećer. Dodajte jaja, vaniliju, vodu cvijeta narandže, ružinu vodicu, cimet, kandiranu koricu od narandže i koru od limuna i miješajte dok smjesa ne bude glatka i svilenkasta.
- Dobro namastite dno i stranice okruglog kalupa (promjera 22 ili 26 cm).
- Čim voda zavrije, dodajte prstohvat soli. Dodajte tjesteninu i kuhajte dok ne omekša, oko 30 sekundi.
- Tjesteninu stavite u zdjelu i prelijte hladnim mlijekom da se ohladi.
- Smjesu maslaca i jaja dodajte smjesi tjestenine i mlijeka i oboje ručno promiješaj. Smjesu izlijte u kalup za tortu i zagladi.
- Peci u pećnici dok ne porumeni, oko sat vremena. Rezati ohlađeno na komade i poslužiti posuto šećerom u prahu.