nešto drugačije

Ovaj neobični desert oborit će vas s nogu: Slatki kolač od tjestenine

Želite isprobati neko novo jelo ili sofisticiranu kreaciju s kojom ćete razmaziti svoje goste i stvoriti večer za pamćenje? Šta kažete na nešto drugačiju kreaciju tjestenine: 'Pastiera di Tagliolini', od kraljice tjestenine Nadie Caterine Munno. Italijanka dolazi iz porodice proizvođača tjestenine, a svoju ljubav prema italijanskoj kuhinji dijeli na društvenim mrežama (ima 4,3 miliona pratitelja), piše i kuharice, a poznata je kao 'Pasta Queen' (kraljica tjestenine). Otuda i ovaj neobičan recept za slatki kolač od tjestenine.

Nadia Caterina Munno objasnila je u svojoj kuharici historiju ovog jela: „Ko kaže da tjestenina nije desert? Ili slatka tjestenina ne može biti i glavno jelo? Stoljećima se tjestenina začinjavala umacima koji bi se danas smatrali slatkima. Pastiera di tagliolini, uskrsni specijalitet moje bake Caterine, dio je upravo te tradicije. U njemom drevnom receptu, duge, tanke niti tjestenine Sfoglia all’Uovo kombinirane su sa zaslađenom mješavinom jaja i kandiranog voća. Kada se to ispeče, nastaje vrhunsko iznenađenje. Svaki zalogaj podsjetnik je da treba preispitati naše ideje o tome što je 'ispravno' u smislu okusa - i zaista, 'najinovativnija' jela ponekad se vraćaju na stvari koje su se nekoć smatrale tradicionalnima."

Sastojci

(za kalup promjera 22 do 26 cm)

  • 4 kašike maslaca, plus još malo za podmazivanje
  • 150 g sirovog šećera od šećerne trske, plus još malo za posipavanje
  • 5 jaja
  • 1/2 kašičice mljevene vanilije (ili 1 kašičica čistog ekstrakta vanilije)
  • 1/4 kašičice vode cvijeta narandže
  • 1/4 kašičice ružine vodice
  • 1 kašičica cimeta
  • 20 g kandirane kore od narandže narezane na kockice od 5 mm
  • naribana kora od 1 bio limuna
  • mekani maslac, za kalup
  • morska so
  • 400-500 g svježih tagliolina, domaćih ili kupljenih, alternativno tagliatelle
  • 250 ml punomasnog mlijeka, dobro ohlađenog
  • šećer u prahu, za posipavanje

Priprema

  1. Zagrijte rernu na 190 stepeni.
  2. Zakuhajte puno vode u velikom loncu na jakoj vatri.
  3. U međuvremenu, u samostojećem mikseru opremljenom ravnom mutilicom (ili u zdjeli s ručnim mikserom), pomiješajte maslac i šećer. Dodajte jaja, vaniliju, vodu cvijeta narandže, ružinu vodicu, cimet, kandiranu koricu od narandže i koru od limuna i miješajte dok smjesa ne bude glatka i svilenkasta.
  4. Dobro namastite dno i stranice okruglog kalupa (promjera 22 ili 26 cm).
  5. Čim voda zavrije, dodajte prstohvat soli. Dodajte tjesteninu i kuhajte dok ne omekša, oko 30 sekundi.
  6. Tjesteninu stavite u zdjelu i prelijte hladnim mlijekom da se ohladi.
  7. Smjesu maslaca i jaja dodajte smjesi tjestenine i mlijeka i oboje ručno promiješaj. Smjesu izlijte u kalup za tortu i zagladi.
  8. Peci u pećnici dok ne porumeni, oko sat vremena. Rezati ohlađeno na komade i poslužiti posuto šećerom u prahu.