slavni slikar

Grafike Salvadora Dalija pronađene u garaži nakon 50 godina

Dest grafika s potpisom poznatog španskog umjetika Salvadora Dalíja otkrivena je u londonskoj garaži.

Kolekcija također uključuje pet litografija francuskog slikara, gravera, ilustratora i kipara Thea Tobiassea.

Sve ih je u garaži na Mayfairovom trgu Berkeley pronašao stručnjak za antikvitete Chris Kirkham.

    Litografije su koštale 500 funti kada su kupljene 1970-ih, a sada bi mogle postići oko cijenu od 5.000 funti kada budu stavljene na aukciju.

    Stručnjak za antikvitete Chris Kirkham, pomoćnik direktora londonske aukcijske kuće Hansons Richmond, nazvao je otkriće "čudesnim" i "nadrealnim".

    "Mislim da je činjenica da su tako dugo stajali na jednom mjestu osigurala da su boje svježe i da svaki Dalijev potpis daje ljudima prekrasnu priliku da posjeduju nešto što je veliki čovjek dotaknuo.

    Bilo je to nevjerovatno otkriće. Pozvan sam da procijenim neke antikvitete u domu klijenta.

    Tokom posjete prodavač me odveo u svoju garažu i, gle i gle, izašla je ova riznica nadrealističhih litografija - svih 15.", rekao je Kirkham za Sky News i dodao da su ovi predmeti bili skriveni i zaboravljeni oko 50 godina.

    Objašnjava da je njegov klijent za njih platio skromnih 500, sve bez okvira, na zatvaranju prodaje u centralnoj londonskoj galeriji 1970-ih.

    Hansons je rekao da Dalijeve litografije imaju okvirnu cijenu od 300 do 500 funti po komadu, dok su Tobiasseovi radovi 100 do 300 funti. Na aukciji će se naći 30. septembra.

    Salvador Dali bio je katalonski nadrealist koji je bio povezan s avangardnim pokretima, osobito nadrealizmom.

    Rođen u maju 1904., postao je jedan od najplodnijih umjetnika 20. stoljeća. Aukcijska kuća Hansons Richmond na svojoj web stranici navodi kako je bio poznat po svojoj tehničkoj vještini i bizarnim slikama.

    Na njega su utjecali Pablo Picasso, Joan Miro i Sigmund Freud. Njegov rad obuhvaćao je slikarstvo, skulpturu, film, grafiku, animaciju, modu i fotografiju.

    Dali je umro u Španiji u januaru 1989. u dobi od 84 godine.