Vremenska prognoza

Za vikend nam (opet) dolazi nagla promjena vremena

Nakon većinom ljetnog petka uz južinu, vikend nam donosi osjetnu promjenu vremena uz padavine i nagli pad temperature.

Pojačan jugo, sa lokalno jakim udarima će sutra, a glavninom u nedjelju zamjeniti pojačan sjeverac i bura, javlja BHmeteo.

U jutarnjim satima subote naoblačenje, kiša i pad temperature će najprije zahvatiti sjeverozapad (Krajinu). Kasnije u nastavku dana padavine i pad temperature će postepeno stići u sve krajeve, najkasnije na jugoistok gdje se padavine očekuju u večernjim satima. Uz kišu lokalno grmljavina.

Obilnije padavine

U Hercegovini, centralnim, istočnim i sjeveroistočnim dijelovima zemlje vrlo toplo i sutra uz temperature između 24 i 29 °C, poslijepodne dolaskom hladnijeg zraka i padavina temperatura u naglom padu.

U nedjelju postepeno slabljenje i prestanak kiše tokom dana. U većem dijelu Hercegovine od jutarnjih sati pretežno sunčano vrijeme, dok će se u Bosni oblačnost postepeno smanjivati od sredine dana i poslijepodne sa sjeverozapada. Oblačnost će se najduže zadržati nad centralnim i istočnim dijelovima, gdje se razvedravanje očekuje u jutarnjim satima ponedjeljka.

Očekivana količina padavina za vikend se kreće većinom između 5 i 20, lokalno do oko 40 l/m2.

U nedjelju prava jesen uz dnevne temperature između 8 i 14, na jugu do 19 °C. Umjeren do lokalno na udare jak sjeverac i bura.

Prognoza za narednu sedmicu

Početak sljedeće sedmice, odnosno ponedjeljak i utorak će obilježiti pretežno sunčano vrijeme. Jutra prohladna uz lokalno moguć slabiji mraz. Danju u ponedjeljak malo toplije nego na nedjelju, a u utorak će osjetnije zatopliti uz temperature većinom oko 20 °C.

U periodu od srijede do subote očekuje se više oblačnosti nad našim krajevima uz nove padavine. Glavnina padavina u četvrtak kada će kiše i pljuskova biti širom zemlje. Ovog puta bez većeg zahlađenja.