Livanjski sir ispunio je sve kriterije zakonodavstva Evropske unije o sistemima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode te je, kao prvi proizvod iz Bosne i Hercegovine, posredstvom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, upisan u Registar oznaka zemljopisnog podrijekla Evropske unije.
Okončanjem ovog procesa, Bosna i Hercegovina postala je ujedno i prva zemlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla na nivou Evropske unije, objavila je Agencija za sigurnost hrane BiH.
Zahtjevan postupak
Preduvjet za podnošenje zahtjeva za upis u Registar oznaka zemljopisnog porijekla Evropske unije bila je registracija oznake zemljopisnog porijekla Livanjskog sira u skladu s propisima Bosne i Hercegovine, odnosno Pravilnikom o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, koji je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH u saradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH.
„Nakon veoma zahtjevnog postupka koji su proveli Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i „Udruženje za zaštitu porijekla Livanjskog sira“ možemo konstatirati da je upis Livanjskog sira u Registar oznaka zemljopisnog porijekla Evropske unije primjer da mjerodavne institucije iz Bosne i Hercegovine zajedničkim radom i saradnjom s privatnim i nevladinim sektorom imaju kapacitete za ispunjavanje kriterija EU u području politika kvaliteta EU.
Neka ovo bude poticaj mjerodavnim institucijama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na saradnju u interesu privrednog razvoja i očuvanja proizvodnje i zaštite tradicionalnih bosanskohercegovačkih proizvoda“, izjavio je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.
Oznake zemljopisnog porijekla štite prehrambene proizvode od zloupotrebe ili oponašanja registriranog naziva i garantiraju kupcima pravo porijeklo.
Ispunjavaju uvjete
Ta pravila garantiraju da svi proizvođači u određenom zemljopisnom području uživaju kolektivna prava nad proizvodom, ako ispunjavaju određene uvjete.
Sistemi kvaliteta proizvođačima certificiranih proizvoda omogućavaju da svoje proizvode bolje plasiraju na tržište i povećaju prodaju, između ostalih uz podršku lokalnih grupa proizvođača.
Prema studiji koju je 2020. objavila Evropska komisija, jedinična prodajna vrijednost proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla u prosjeku je dvostruko veća od vrijednosti sličnog necertificiranog proizvoda.
Proces upisa Livanjskog sira formalno je potvrđen Provedbenom Uredbom Komisije (EU) 2024/2932 оd 14. novembra 2024. o utvrđivanju pravila za primjenu Uredbe (EU) 2024/1143 Evropskog parlamenta i Vijeća u pogledu upisa oznake zemljopisnog porijejla u Unijin registar oznaka zemljopisnog porijekla („Livanjski sir” (ZOZP)).