Politika

Ademović: Želimo koncept Trojke i na državnom i federalnom nivou. Ko zloupotrijebi NiP, brže će iz njega izaći nego što je ušao

Kemal Ademović prvi je zamjenik predsjednika Naroda i Pravde. U Intervjuu koji je objavljen na web-stranici NiP-a govorio je o političkim prilikama u BiH, stanju u koaliciji Trojka, planovima i ciljevima za predstojeće izbore, ali i o glasinama o njegovom neslaganju sa liderom NiP-a Elmedinom Konakovićem.

Posljednjih dana u javnosti kruže informacije o tome da je Koalicija Trojka u krizi i da je nestabilna. U tom se kontekstu spominje i Vaše ime, da ste zbog svojih kritika, koje se ne ustručavate otvoreno iznositi, jedan od uzroka te nestabilnosti. Ima li u tome istine?

Trojka sa svojim konceptom programskog koaliranja je nova snaga na političkoj sceni i ona je realnost. Mi kao stranke koje čine Trojku međusobno se razlikujemo, to je poznato, ali imamo dogovor koji smo potpisali, program oko kojeg smo se okupili i na njega se vraćamo. Taj dogovor u Sarajevu daje rezultate. Reforme su počele, posebno u oblasti sistemske brige o porodici, majkama-porodiljama, mladima kroz nove vidove stipendiranja i stambenog zbrinjavanja, o boračkoj populaciji, djeci u školama kroz brojne vidove podrške, između ostalog i kroz besplatne udžbenike, što su veliki iskoraci i potpuno nova praksa u politici. Ti rezultati su smisao koalicije – ispunjavanje obećanog.

Kada je riječ o kritikama, vodim računa o tome da su one argumentirane, a ne libim se iznijeti ih ma ko da je u pitanju. Argumentiranu kritiku smatram poželjnom i korisnom, ukoliko želimo graditi demokratski ambijent i ispravljati jedni druge kada pogriješimo. Šutnja, odobravanje grešaka i tapšanje ne koristi nikome i ne može donijeti željene promjene koje građani očekuju.

U više navrata istakli ste dobre rezultate rada Vlade Kantona Sarajevo. Hoće li Trojka nakon izbora i dalje voditi Kanton Sarajevo?

Uvjeren sam da hoće. Kako rekoh, reforme su počele i hoćemo da ih završimo. Rade se i veliki infrastrukturni projekti, ali nama su posebno važne spomenute reforme u obrazovanju, sistemskoj brizi o porodici, razvoju mladih itd., koje mogu imati dugoročno pozitivne efekte.

Ne mislimo stati samo na Kantonu Sarajevo. Želimo da koncept Trojke zaživi i na višim nivoima vlasti. Ozbiljne planove imamo i za Federaciju BiH u nekoliko najvažnijih oblasti: poljoprivrede i proizvodnje hrane, energetike i postizanja energetske stabilnosti i nezavisnosti, reforme penzionog sistema, rasterećenja privrede itd. Neizostavan je taj antikorupcijski sistem, koji je u velikoj mjeri izgrađen u Kantonu Sarajevo, a koji je pretpostavka za funkcioniranje ukupnog sistema. Kada je riječ o državnom nivou, cilj nam je da se konačno započne sa knjiženjem državne imovine u vlasništvo BiH, da se donese zakon o korištenju državne imovine. Teritorijalni integritet BiH i jačanje državnih institucija su apsolutni prioriteti.

U fokus se ponovo vraćaju ustavne i izborne reforme. Očekujete li da će se postići politički dogovor oko njih ili će ih Visoki predstavnik Schmidt nametnuti?

Izmjene izbornog zakona su isforsirana tema i predimenzionirano pitanje koje previše pažnje zaokuplja, dok se neki za život građana važni procesi skrivaju i zloupotrebljavaju. Ovo što sam rekao ne znači da nismo zainteresirani za taj proces, itekako jesmo. Pozivali smo da se to pitanje prolongira nakon održavanja predstojećih izbora, da se u novom odnosu političkih snaga pokuša doći do dogovora. Dat ćemo svoj doprinos da se dođe do rješenja. Mi smo od početka procesa nudili provodive prijedloge koji jačaju građanski koncept, ali ne zanemaruju ni kolektivitete – bez produbljivanja etničkih podjela i bez asimetričnih rješenja. Gospodin Schmidt je u svom posljednjem obraćanju, kada je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, na samom kraju istakao važnost zastupljenosti i prava ostalih, sa posebnim osvrtom na Klub ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH. To ohrabruje, jer su tokom proteklih pregovora bili suštinski izostavljeni, iako ih je Narod i Pravda u pismenom prijedlogu stavila na pregovarački sto.

Na društvenim mrežama odnedavno kruži jedna, navodno, Vaša izjava, koja je izazvala mnogo polemike. Izjavu prati i Vaša slika i logo NiP-a, a na prvi pogled djeluje vjerodostojno. Pojavila se nakon otvorenog pisma NiP-a reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću. U toj izjavi iskazujete neslaganje s pismom i ograđujete se od njega, što sugerira Vaše neslaganje s rukovodstvom, prvenstveno sa predsjednikom Konakovićem. Postoje glasine i da prelazite u SDA. Koliko istine ima u svemu ovome?

Moj život su obilježili spinovi, laži i potvore, sa tim se suočavam evo skoro tri decenije. Tako da me nije puno iznenadila ta montirana izjava. Ne shvatam te ljude koji na ovaj način spletkare, kako misle da očite laži mogu opstati u javnosti. Islamska zajednica, a mi smo to jasno rekli u svom otvorenom pismu, izuzetno je važna institucija za Bosnu i Hercegovinu, za Bošnjake, to je stub oko kojeg se muslimani vjernici okupljaju i koji nema alternativu. Musliman sam i iskreni pripadnik Islamske vjerske zajednice. Zar ne možemo javno iskazati svoju zabrinutost za nju kao instituciju?!

Svaki čovjek koji obnaša javnu funkciju podložan je propitivanju. Zabranjivanje javne riječi nije opcija u jednom slobodnom društvu. Islamska zajednica je na ovoj temi otišla u pogrešnom pravcu, da se brani od napada koji ne postoji, ne vodeći računa o vokabularu koji je koristila. Uvjerljiva većina ljudi koji tamo rade su dobri i čestiti ljudi, ali očito postoji dio koji, štiteći svoje pozicije, ne preza od neprimjerenih riječi i postupanja da bi ih zadržao. Ovo je bilo jedno drugarsko i bratsko upozorenje. Vjerujem da ćemo dijalog nastaviti na sastanku koji smo tražili. Dijalog i razgovor ne može ništa zamijeniti.

Dakle, ne prelazite u SDA (smijeh)?

Nisam učestvovao u izgradnji projekta Naroda i Pravde da bih ponovo prelazio u SDA. Ne vraćam se u SDA. Ne mrzim tu stranku, tamo ima finih ljudi. Kada se i ako se SDA reformiše, ne isključujem da može biti prilike za saradnju u budućnosti. Trenutno ne vidim tu reformu, ne vidim nikakvu promjenu u ponašanju onih koji je predstavljaju. Ja sam se izgradnji projekta Naroda i Pravde iskreno posvetio, upravo iz razloga da ova zemlja dobije alat za popravljanje stanja u društvu, da vrati povjerenje građana u državu i institucije, i da ne bude i ne postane nikad ono iz čega smo izašli.

Govorio sam to više puta – ko pokuša zloupotrijebiti projekat NiP-a, brže će iz njega izaći nego što je ušao. Svakoj zloupotrebi ovog projekta snažno ću se suprotstaviti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Na znanje raji
Na znanje raji
7 mjeseci

Kemo Ademovic je čuveni SARAJEVSKI UBICA SARAJEVSKIH SRBA,
ŠEF ALIJINOG ODREDA UBICA SEVE, I SARADNIK AMERIČKOG I ENGLESKOG FAŠISTIČKOG AMBASADORA

Fazizam živi u muslimanima
Fazizam živi u muslimanima
7 mjeseci
Reply to  Na znanje raji

Kemo je pod zaštitom američkog i engleskog ambasadora kao i ostali monstrumi ubice ALIJE IZETBEGOVICA kao što su Naser Oric, SENAD Hadzifejzovic, Emir HADZIHAFIZBEGOVIC, Celo, Prazna, sefer Halilovic, Hamza Visca, ALIJA Kozljak, SELMO CIKOTIC i dr.