Vijesti

Adnan Delić skinuo teret s leđa ugostiteljima: Iako rade bašte, pomoć od Vlade KS ćete dobivati

Blago ublažavanje mjera zabrane u Kantonu Sarajevo, kod mnogih ugostitelja izazvalo je određene nedoumice.

Naime, prema novim mjerama koje je Vlada KS usvojila, ugostiteljskim objektima se dozvoljava rad ljetnih bašti.

To je kod ugostitelja izazvalo nekoliko otvorenih pitanja, prije svega da li im se otvaranjem bašti oduzima pravo na pomoć od strane Kantona.

Tu neodoumicu je otklonio ministar privrede KS Adnan Delić.

“Zbog velikog broja upita koje dobijam u zadnjih nekoliko dana, a u vezi odluka Kriznog štaba i Vlade KS koje se odnose na rad ljetnih bašti u okviru ugostiteljskih objekata, dužan sam napisati slijedeće.

Svim ugostiteljskim objektima kojima je Vlada KS svojom odlukom zabranila rad, bez obzira što im je rad dozvoljen u ljetnim baštama, Vlada KS će shodno obezbijeđenim finansijskim sredstvima finansirati pripadajuće poreze i doprinose za svaki radni dan za koji je svojom odlukom ugostiteljima zabranila obavljanje registrovane djelatnosti. Dozvoljenim radom u ljetnim baštama ne smatra se da je uklonjena ova zabrana.
Javni poziv za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica po privredu KS izazvanih korona virusom, u svrhu finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate (FBiH) i pripadajućih poreza i doprinosa (FBiH) će biti raspisan najkasnije u narednih 15 dana, a odnosit će se na dva mjeseca u 2021. godini, mart i april.

Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend pada oboljelih u KS, nakon uvođenja postojećih mjera kriznog štaba i Vlade KS i da će se već krajem naredne sedmice ugostitelji vratiti svojim redovnim poslovnim obavezama u punom kapacitetu. Ostajte dobro i zdravo sa svojim najmilijim”, napisao je ministar Delić.Povezani postovi: