Kriminal

Afera “Respiratori”: Na fakturu koja je nađena na laptopu Fikreta Hodžića, umetnuta slika pečata sa kineskim slovima

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u laptopu optuženog Fikreta Hodžića pronašao fakturu nastalu kombinacijom dva dokumenta, odnosno dodavanjem slike pečata sa zvijezdom i kineskim slovima.

Vještak informacijsko-računarske struke Saša Mrdović kazao je da je ovaj dokument poslat na Hodžićev računar 15. aprila 2020. godine, a da je pošiljalac bio s adrese “sanjabtlmedical”.

U sudnici je prikazan dokument naziva “Proforme invoice” za 100 komada respiratora oznake ACM 812A po cijeni od ukupno 3,9 miliona eura.

“Riječ je o tekstualnom dokumentu, osim ovog dijela gdje je pečat, koji je ubačen kao slika…Korišten je procesor za obradu teksta”, objasnio je Mrdović.

On je vještačio i hard disk sa telefona Kristiana Marića, gdje je pronašao tri dokumenta koji su nastali umetanjem slika. Dodao je da je na slici zvijezda sa kineskim slovima.

Kako navodi Detektor, Marić je saslušavan kao svjedok Tužilaštva na prethodnim ročištima i govorio je o ostvarivanju ekstraprofita kroz ugovor sa “Srebrenom malinom” za nabavku respiratora.

Odgovarajući na pitanja Hodžićeve Odbrane, vještak je rekao da nije ustanovio da je sporna faktura nastala na laptopu optuženog već da mu je poslata.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme „F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Kao svjedok Tužilaštva saslušana je i Vesna Kočević, čija je agencija vodila knjigovodstvo “Srebrene maline” sa sjedištem u Srebrenici.

Kočević je ispričala kako je firmi uplaćeno 10.530.000 KM i kako joj je Hodžić rekao da je u pitanju uvoz robe i da će dobiti fakturu. Ona je rekla da su joj poslali carinsku deklaraciju, na kojoj su bili podaci potrebni za uplatu poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Potvrdila je da su fakturu dobili polovinom jula, ali da ne zna zbog čega nije odmah dostavljena. Ona je kazala da je fakturu dostavio brat optuženog, pošto je Hodžić bio pod zabranom kontakata zbog pokrenutog postupka.

Tužilac Džermin Pašić ispitivao je svjedokinju o 100.000 KM koje je Hodžić podigao sa računa “Srebrene maline” 27. aprila. Svjedokinja je objasnila da je novac podizan u okviru blagajničkog maksimuma, koji se inače najavljuje bankama mjesečno, a koji je do tada bio po nekoliko hiljada maraka za Hodžićevu firmu.

Kočević je kazala da je Hodžić nazvao, jer je banka u kojoj je podigao novac tražila najavu blagajničkog maksimuma za podignutih 100.000 KM, te da je njena agencija to pripremila retroaktivno. Kazala je da od “Srebrene maline” nikada nisu dobili odluke vezane za trošenje tog novca.

“Prestali su s poslovnim aktivnostima i nama je to ostalo nerazduženo. Nisu stigli”, kazala je svjedokinja.

Na pitanja Odbrane je kazala da joj je poznato da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) oduzela 87.000 KM iz poslovnice “Srebrene maline” u Ilijašu.

Svjedokinja je rekla da se firma bavila otkupom malina i da je zakonom dozvoljeno da se iz blagajne vrše plaćanja dobavljačima. Potvrdila je da je “Srebrena malina” imala stotinjak kooperanata i da je uobičajeno da se vrše avansna plaćanja.

Tužilac Džermin Pašić je u dodatnim pitanjima prokomenatrisao da je čudno kako je novac iz blagajne pronađen u poslovnici, a ne u sjedištu firme u Srebrenici, gdje se nalaze proizvođači. Braniteljica Mirna Avdibegović je kazala da to nije tačno i da je SIPA prvobitno registrovala novac u sjedištu u Srebrenici.

Suđenje se nastavlja 21. januara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare