Fikret Hodžić, Mirna Avdibegović afera Respiratori
Kriminal

FOTO Afera Respiratori: Završne riječi odbrane Fikreta Hodžića i Jelke Miličević

Nastavak glavnog pretresa u slučaju “Respiratori” počeo je danas u Sudu Bosne i Hercegovine iznošenjem završnih riječi odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića, a potom i odbrana četvrtooptužene Jelke Milićević.

Akteri tog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, prenosi FENA.

Respiratori koštali više od 10 miliona KM

Respiratore je nakon proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH uzrokovnog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), iz Kine uvezla firma F. H. Srebrena malina.

Pored Fadila Novalića, federalnog premijera, u tom su slučaju optuženi suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina. Optužena je i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Prethodno, 15 marta su iznesene završne riječi drugooptuženog Solaka i njegove odbrane te odbrane trećeoptuženog Hodžića.

U nastavku suđenja braniteljica drugooptuženog, advokatica Marsela Bajramović okončala je izlaganje završne riječi započeto na prethodnom ročištu. Predložila je Sudu da nakon uvida i ocjene svih provedenih dokaza njenog branjenika oslobodi od optužbi.

Prethodno je konstatirala kako Tužiteljstvo nije pružilo dokaze niti za jedno djelo kojim se njen branjenik tereti.

U sklopu argumentacije vlastitih tvrdnji pozvala se na iskaze saslušanih svjedoka i materijalne dokaze. Osporavala je tezu optužbe u vezi s hronologijom potpisivanja ugovora o nabavci respiratora.

Obratio se i Solak

U nastavku ročišta Sudskom vijeću obratio se drugooptuženi Fahrudin Solak. Naveo je kako su završne riječi optužbe, zapravo, “igrokaz koji govori o nepoštivanju Tužiteljstva kao institucije i države BiH“.

Izlaganje završnih riječi nastavljeno je obraćanjem advokatice Mirne Avdibegović, braniteljice trećeoptuženog Hodžića kao i firme F. H. Srebrena malina.

Ona je kazala kako se u cijelosti pridružuje stavovima odbrana prvooptuženog i drugooptuženog.

Također, kazala je kako ostaje i kod svih ranijih prigovora u pogledu (ne)zakonitosti i autentičnosti dokaza optužbe.

(Foto: FENA)
(Foto: FENA)
(Foto: FENA)
(Foto: FENA)


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare