Kriminal

Afera u Hrvatskoj: Hapšenje Josipe Rimac povezano s moćnim biznismenom iz BiH

Hrvatska policija jučer je ušla zbog pretresa u firmu C.E.M.P., koja je u vlasništvu kompanije Lager iz BiH u čije je sjedište u Donjem Stupniku.

Firma Lager je, naime, investitor u vjetroelektranu Krš-Pađene, a mediji su jučer ujutro neslužbeno spekulirali da je navodno taj projekt jedan od razloga jučerašnjeg hapšenja predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića te državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac, piše Jutarnji list.

Hrvatska političarka Mirela Holy je o pogodovanjima firmi C.E.M.P. od strane vladajućih, dok je šef Vlade bio današnji predsjednik Zoran Milanović, a resorni ministar Ivan Vrdoljak, govorila u Saboru još 2015. godine.

„Ne znam o čemu se radi u konkretnom slučaju uhićenja, ali mogu reći da je sam zakon iz 2015. bio na neki način pogodovanje jer je njime toj kompaniji omogućeno da se priključi na mrežu a da nije zadovoljila sve uvjete kao i ostale tvrtke“, komentirala je Holy.

U fokusu istražitelja navodno je vjetropark Krš-Pađene između Knina i Gračaca za koji je u Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) trgovačkom društvu C.E.M.P. odobrila kredit u iznosu od 590 miliona kuna.

Zbog izgradnje ovog vjetroparka Evropska komisija pokrenula je istragu zbog usklađenosti projekta evropskim zakonodavstvom na području zaštite prirode. Naime, u pitanju su bile stare procjene koje nisu mogle biti temelj gradnje.

Vjetroelektrana Krš-Pađene najveća je u Hrvatskoj i u nju se planira uložiti ukupno 1,8 milijardi kuna.

Jedan je to od nekoliko velikih projekata u regiji grupacije Lager iz Posušja u vlasništvu Milenka Bašića koji slovi kao jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi u BiH.

Milenko Bašić brat je Ivana Inje Bašića, koji je nedavno uhapšen zbog sumnji u navodne malverzacije prilikom uvoza automobila, te utaje poreza. Upravo je Ivan Bašić svojevremeno sarađivao s pokojnim bratom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji se tada našao u problemima s građevinskim projektima u Dubrovniku.

Kvota za prihvat vjetroelektrana u elektroenergetski sistem značajno je povećana, bez obzira na tadašnje kritike struke, i time je u kvotu, među ostalima, ušla vjetroelektrana Krš Pađene, smještena nedaleko od Knina.

Ideja je bila da to bude najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj, sa 142 MW instalirane snage, čime bi zauzela polovinu nove kvote. Investitor te vjetroelektrane je firma C.E.M.P. čiji je osnivač kompanija Lager d.o.o. Milenka Bašića, poduzetnika iz Posušja, koji se bavi prodajom građevinskih mašina i rudarske opreme. Milenko Bašić je, naime, stariji brat Ivana Bašića Inje, a slovi za ozbiljnog poduzetnika koji je, kažu, polako gradio biznis. Agencija za izbor najmenadžera Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope proglašavala ga je za najmenadžera BiH, a kompaniju Lager za najkompaniju u branši.

Projekt vjetroelektrane Krš-Pađene Bašić je preuzeo 2012. od dvije austrijske kompanije koje su planirale tada ostvariti saradnju s HEP-om, ali očito se od toga odustalo jer država u to vrijeme nije planirala povećati kvotu koja je bila postavljena na 400 MW.

Međutim, Vlada je tada spomenutim izmjenama i dopunama zakona naložila Hrvatskom operatoru prijenosnog sistema (HOPS) da sklopi anekse ugovora o priključku na mrežu, što je kriterij za vjetroelektrane temeljem prije potpisanog ugovora s Hrvatskim operatorom tržišta energije. Ta državna firma, naime, skuplja i isplaćuje novac za obnovljive izvore energije. Oni koji su sklopili ugovor s tom firmom, među kojima je i C.E.M.P., tada su se morali priključiti na mrežu.

Prije je to bilo uvjetovano kvalitativnim stanjem prijenosne mreže, ili, pak, mogućnošću regulacije elektroenergetskog sistema.

Lager gradio vjetroelektranu


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare