Svijet

Afganistan bruji o misteriji, a ponašenje talibana je jako čudno: Gdje su nestale vođe?

Dvojica starijih talibanskih vođa nestala su iz javnosti što je neke Afganistance navelo na razmišljanje o tome jesu li vrhovni vođa i zamjenik premijera uopće živi, piša Guardian.

Jedan od talibanskih vođa, Mullah Haibatullah Akhundzada, nije viđen u javnosti već više od mjesec dana nakon što su militanti zauzeli Afganistan. Njihov glasnogovornik opovrgnuo je glasine o njihovoj smrti.

Mullah Abdul Ghani Baradar, jedno od talibanskih najprepoznatljivijih lica, također je nestao. Pitanja o tome je li taj nekadašnji voditelj političkog ureda i jedna od ključnih figura u mirovnim pregovorima počela su se gomilati jer ga već nekoliko dana nema u javnosti.

Po Kabulu kruže glasine da je ubijen ili teško povrijeđen u borbi s drugim visokim talibanskim dužnosnikom oko pitanja kako podijeliti afganistanska ministarstva.

Službeni napori da se glasine opovrgnu, dodatno su produbili misteriju. Talibani su objavili sliku rukom pisane poruke Baradarovog zamjenika u kojoj stoji da se ovaj nalazi u Kandaharu. Nakon toga, podijelili su i navodnu Baradarovu audio poruku uz koju su objavljene i neke stare fotografije. To što nisu podijelili i video, dodatno je zaintrigiralo Afganistance sad kad talibani više nisu neka pobunjenička grupa koja se skriva i kad je Baradarovo lice postalo prepoznatljivo zbog njegove međunarodne uloge.

PROČITAJTE  Grčku ove godine posjetilo duplo više turista nego 2020.

Glasnogovornik Suhail Shaheen osvrnuo se na glasine i opovrgnuo ih na Twitteru.

‘Zamjenik premijera Islamskog emirata Afganistana, Mullah Bradar, u glasovnoj je poruci odbacio tvrdnje da je ranjen ili ubijen u sukobu. Kaže kako su ove laži posve neutemeljene’, napisao je upotrijebivši alternativni način pisanja Baradarovog imena.

Na snimkama i fotografijama podijeljenima na mreži koje navodno dokazuju da je Baradar u Kandaharu, nema ničega što bi moglo potvrditi kada su tačno nastale.

Neki događaji iz prošlosti te militantne grupe, daju vjetar u leđa raznim teorijama. Tako je smrt vođe Mullaha Mohammada Omara bila prikrivana gotovo dvije godine, a tokom tog vremena talibani su i dalje objavljivali izjave u njegovo ime.

Baradar je, navodno, već bio poražen u internim talibanskim prepirkama oko toga kako bi trebala izgledati nova vlada, tvrdi Afghanistan Analysts Network.

PROČITAJTE  Putin: Moskva mora da radi s talibanima

Od trojice muškaraca koji su bili vrhovni vođe prije pada Kabula, Baradar je jedini koji si nije osigurao čelno mjesto u nekom važnom ministarstvu.

Vojni vođa Yaqub Omar, sin jednog od osnivača talibana, postao je ministar obrane, a Sirajuddin Haqqani ministar vanjskih poslova.

Afghanistan Analysts Network također je, skoro mjesec dana nakon pada Kabula, primijetio Akhundzadino odsustvo s javnih i privatnih događanja, zbog čega se smatra da možda više nije živ. Analitčari su primijetili da se čak i samozatajni Mullah Omar pojavljivao u javnosti dok je vladao zemljom, iako ne na video snimci. Ta pojavljivanja su uključivala sastanke s nekim stranim dužnosnicima i radijske intervjue.

‘Sada kada su talibani na vlasti, bilo bi čudno da je Haibatullah živ, no da se i dalje drži tako povučeno. Čini se da on sada funkcionira kao simbolična figura koja ima moć ujedinjavanja, a da doista ne mora govoriti i pojavljivati se u javnosti.’Povezani postovi: