Politika

Agencija za javne nabavke ranije hvalila Uredbu u KS, sad je kritizira. Šta se promijenilo? SDA je uhljebila svog direktora

U svom najnovijem pokušaju opstruiranja rada i antikoruptivnih zakona Vlade Kantona Sarajevo, Šefik Džaferović pozvao se na mišljenje Agencija za javne nabavke. Međutim, tu nešto jako smrdi.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Džaferović u saopćenju tvrdi da je nedopustivo da KS preuzima određene ingerencije države, jer Ured za borbu protiv korupcije traži dodatne provjere i prijave svih javnih nabavki kako bi cijeli proces bio transparetniji.

U istom saopćenju, Džaferović se poziva i na mišljenje Agencija za javne nabavke BiH u kojem se tvrdi da je Uredba o javnim nabavkama u KS nezakonita.

Tu dolazimo do zanimljivog dijela.

Naime, kada se Uredba predlagala i usvajala, Ured za borbu protiv korupcije KS tražio je mišljenja Agencije za javne nabavke. To je dakle bilo 2019. godine.

Iz Agencije su tad ustvrdili da ne vide ništa sporno i ne samo to, u mišljenju se hvali Uredba koju Ured predlaže.

Prvo mišljenje Agencije za javne nabavke

“Ipak moramo primjetiti da se Uredba djelimično dotiče legislative o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini te utom smislu ističeno da odredbe Uredbe koje uređuju pitanje komisije za nabavke, pripreme tenderske dokumentacije, centralizovanih nabavki, i sl, nisu u suprotnosti sa Zakonom o javnom nabavkama i pratećim podzakonskim aktima.

Također, Uredba na veoma konstruktivan način reguliše i one kritične tačke, odnosno faze u lancu nabavke koje su podložne greškama i zloupotrebi, a koje nisu predmet legislative o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini, kao što su npr. planiranje nabavki, praćenje realizacije ugovora i sl.”, navodi se u mišljenju koje je potpisao tadašnji direktor Đenan Salčin.

Tri godine poslije, stiže potpuno drugačije mišljenje.

Novo mišljenje iz AJN
Novo mišljenje iz AJN

Sad iz Agencije tvrde da su javne nabavke isključivo u nadležnosti države i samo oni mogu uređivati ovu oblast.

Tvrde kako se uložilo mnogo truda da se formira jedinstven državni sistem, koji se to sad narušava.

No, šta se desilo pa radikalan zaokret?

Promijenio se direktor. Tačnije, SDA je u Agenciju za javne nabavke uhljebila svoj kadar – Tarika Rahića.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Kako je Agencija za javne nabavke promijenila mišljenje: Kritike uslijedile tek nakon što je SDA uhljebila svog direktora - Vitez.ba
9 mjeseci

[…] Sad iz Agencije tvrde da su javne nabavke isključivo u nadležnosti države i samo oni mogu uređivati ovu oblast, piše Raport. […]