Politika

Aida Pilav: U KS smo krenulu sa intenzivnijim testiranjem

U Kantonu Sarajevo utvrđena su 24 slučaja koronavirusa, dok je u posljednih 24 sata testiranje pokazalo četiri pozitivna slučaja. Rečeno je to na press-konferenciji Vlade KS i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo

“U posljednja 24 sata intenzivnije se vrši testiranje i bilo je 61 testiranje sa pet pozitivnih osoba. Ukupno se testirane 272 osobe a pozitivno je deset posto testiranih. Testiranje se vrši po epidemiološkim i medicinskim indikacijama. Ovaj broj od 10 posto govori u prilog tome da i 90 posto respiratornih problema pripadaju influenci i drugim respiratornim oboljenjima koji nisu koronavirus. Imamo tri hopitalizacije, tri su naše sugrađanke hospitalizirane. One su stabilne, bez teške kliničke slike i u narednom periodu idu na kućni tretman. U samoizolaciji je 1.962 osobe, već je 1.152 građanina izašlo iz izolacije”, kazala je Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i članica Štaba civilne zaštite KS.

PROČITAJTE  Nikšić sutra razgovara sa predstavnicima bošnjačkih zajednica iz RS

Ističe da su dobro uhodani obilni timovi domova zdravlja koji u kućnim uslovima vrše testiranje.

Pilav je istakla kako se prate klasteri s obzirom na to da su imali veliki broj upita.

“Kada se govori o praćenju klastera, prvog kruga kontakata, prema definiciji slučaja WHO, i svih relevantnih stručnjaka iz međunarodnih institucija, kažu da prva linija kontakata znači, da najveća izloženost znači ukoliko se vi nalazite licem u lice nalazite sa osobom koja ima simptom na udaljenosti od metar i po i boravite duže od 15 minuta bez zaštite, to je prva linija kontakata koja se prati – kazala je Pilav.

Rekla je da je najveći problem što građani ne poštuju samoizolaciju, na čemu, kako ističe Pilav, uspješno Ministarstvo unutrašnjih poslova KS radi.

PROČITAJTE  U Kantonu Sarajevo 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminulo šest osoba

“Današnje trstiranje ne znači da, ukoliko ne poštujete mjere izolacije, da se neće desiti infekcija”, upozorava Pilav.

Istakla je da testova ima dovoljno i da se rade ubrzana testiranja sa posebnom pažnjom na prvu liniju kontakata.

Nihada Glamoč, komandantica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo istakla je da su jučer započele aktivnosti sa podjelom lijekova za najstarije sugrađane.

“Oko 45 naših sugrađana već je na adresu dobilo lijekove zahvaljujući volonterima Crvenog križa. Imali smo na spisku oko 2.900 sugrađana, ažurirano je oko 2.000 imena i po prioritetu, kako su do sada preuzimali iz apoteka lijekove tako će se iz Zavoda zdravstvenog osiguranja davati termini kako bi volonteri mogli nositi na adresu”, kazala je Glamoč.Povezani postovi: