Kriminal

Akcija “Profit”: Za 11 osumnjičenih zatražen pritvor, za dvije mjere zabrane

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje pritvora za 11 osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji “Profit” zbog krivičnih djela organizovani kriminal, prevara u privrednom poslovanju, pranje novca, prevara i zloupotreba položaja.

Za dvije osobe predložene su mjere zabrane. Ročišta će biti održana danas u 14,30, a do kraja dana bi trebala biti i donesena odluka suda.

U akciji “Profit” koju su realizovali policijski službenici SIPA-e uhapšeno je 14 osoba, od kojih je 13 nakon kriminalističke obrade predato Tužilaštvu KS.

Izvršeno je pretresanje osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na na 35 lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih i devet pravnih lica. Tom prilikom je otkriveno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.40 KM, 10.800 KN i 13.700 RSD, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U realizaciji ove akcije učestvovali su Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, kao i policijski službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Кantona Sarajevo.Povezani postovi: