Vijesti

Akcija Vlade KS: Počelo proljetno čišćenje Sarajeva

“Čist grad je sretan grad”, slogan je proljetne akcije čišćenja koja je u organizaciji Vlade Kantona Sarajevo počela danas u Općini Stari Grad.

Prema Akcionom planu preduzeća Park, radnici zaduženi za održavanje javnih zelenih površina u Starom Gradu očistiti će površine na šest lokacija. Radovi su započeli na lokalitetu Mustaj-pašinog mejdana i Brane, a u toku dana bit će očišćene i površine u blizini Vijećnice, u parku At Mejdan, u blizini Jevrejskog hrama i na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović.

Osim prikupljanja smeća, uklanjanja biootpada, na terenu je i mehanizacija, kosilice, trimeri, jer će biti izvršena i košnja trave, orezivanje rastinja i drugi hortikulturni radovi.

Na terenu je i mehanizacija za odvoz otpada, jer smeće koje bude prikupljeno u toku radova će istovremeno biti i odvezeno.

Ovim radovima danas su zvanično počele vanredne, dodatne aktivnosti na čišćenju i uređenju javnih i zelenih površina u Kantonu Sarajevo, a preduzeće Park u toku dva mjeseca očistit će i urediti ukupno 70 lokacija, ulica, parkova, zelenih površina. 

Danas započeto čišćenje u Starom Gradu i na području Centra trajat će do 28. aprila, potom počinje i Novom Sarajevu, a tokom maja i u prvoj polovini juna realizirat će se i u Novom Gradu, na Ilidži, u Vogošći i na području Trnova.

U akciji učestvuju i pojedine općine i njihove službe, a sve više je i nevladinih organizacija čiji aktivisti će učestvovati u aktivnostima na terenu. Akciji se mogu pridružiti i građani, a zbog epidemiološke situacije najbitnije je da se učesnici pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi.

Preduzeće Park nakon što ekipe očiste smeće i drugi otpad, urede zelene površine apeluje na građane da čuvaju očišćene lokacije, ne ostavljaju smeće na travnjak, šetališta, trgove, uz parkovski mobilijar kako bi slogan “Čist grad je sretan grad” bio što dugotrajniji, a tokom ljeta zelene površine i parkovi uređeni i reprezentativni, saopćeno je.Povezani postovi: