Zdravlje

Ako su vam ruke i noge stalno hladne ove biljke mogu da vam pomognu

Ako su vam ruke i noge stalo hladne bez obzira na zimu, vjerovatno imate lošu cirkulaciju, kažu stručnjaci. Postoji više razloga za pojavu ovog problema: može da bude i nasljedan, a može se javiti kao posljedica nepravilne ishrane i nedostataka fizičke aktivnosti, pa i kao simptom narušenog zdravstvenog stanja praćenog povišenim krvnim pritiskom.

Osim terapije koju vam propisuje ljekar, od velike pomoći može vam biti i ono što su naši preci nekad koristili oslanjajući se na lekovite biljke.

Ruzmarin – U narodnoj medicini ruzmarin se najčešće koristi kao napitak, ali čaj od ove biljke može da se koristi i za pripremu obloga. Kašiku listića ruzmarina kuhajte dva minuta u 1,5 decilitara vode, pa procijedite. Čajem nakvasite lanenu krpu, obmotajte oko stopala, prekrijte suhim toplim peškirom i držite dvadesetak minuta. Ovaj tretman najdjelotvorniji je pred spavanje.

Ako štitna žlezda, koja kontroliše metabolizam, radi usporeno, to se odražava na termoregulacioni sistem osobe, pa se ona često žali da joj je hladno. Zato bi trebalo da provjerite rad štitne žlezde.

Gvožđe je neophodno za dopremanje kiseonika ćelijama, koje ga koriste za proizvodnju energije. Ako ćelije ne proizvode dovoljno energije, upravo zbog nedostatka gvožđa, termoregulacioni sistem nikada ne može dovoljno da se “ugrije”. Zato ishranu treba obogatiti crvenim mesom i suplementima.

Hronični stres, čak i u blažem obliku, može da djeluje loše na hipotalamus, koji, između ostalog, reguliše rad štitne žlijezde i autonomnog nervnog sistema. U ovakvoj situaciji dolazi do osjećaja hladnoće, dok, sa druge strane, sreća i psihičko zadovoljstvo djeluju suprotno, odnosno utiču na stvaranje energije.

Đumbir – Sastojci đumbira proširuju arterije i tako poboljšavaju cirkulaciju. Zato se on koristi za spuštanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi, opuštanje mišića i kao dobro sredstvo za reumatske probleme. Dvije kafene kašičice svježeg ili kafenu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promiješajte i pustite da se malo prohladi. Pijte topao napitak dva puta dnevno.

Bijeli luk – Osim što snižava visok krvni pritisak, bijeli luk širi krvne sudove i zagrijava organizam. Očistite i izgnječite u avanu 350 g bijelog luka, pa sipajte u stakleni sud i prelijte sa tri decilitra alkohola. Dobro zatvorite i odložite na hladno i mračno mesto, ali ne u frižider. Poslije deset dana ispasirajte talog, a zatim sve procijedite kroz četiri sloja gaze. Naredna tri dana ovaj napitak treba da miruje na istom mjestu i pod istim uslovima. Pijte tri puta dnevno od pet do 25 kapi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare