Svijet

Ako Trump izgubi, čeka ga pakao: Bankama je dužan 400 miliona dolara, a hoteli mu propadaju

Američki predsjednik Donald Trump mogao bi gubitkom na izborima 3. novembra izgubiti više od svoje pozicije. U trenutku kad se bori za spas svoje političke karijere njegov je poslovni život u sve većem riziku, a brojni skandali koji su se nagomilali proteklih godina čekaju pravnu naplatu.

U sljedeće četiri godine Trump bi se mogao suočiti s rokom za otplatu više od 400 miliona dolara zajma. Prema istrazi Washington Posta, Trump je od njujorške kompanije Ladder Capital Finance posudio najmanje 55 miliona dolara kredita za Trump Tower i stambenu zgradu na Manhattanu. A njemačkoj Deutsche Bank duguje kredit za odmaralište Doral te hotele u Washingtonu i Chicagu. Prema javno dostupnim dokumentima, kredit u njemačkoj banci iznosi oko 364 miliona američkih dolara.

Stručnjaci za nacionalnu sigurnost već su upozorili da bi Trumpovi dugovi u stranoj banci mogli predstavljati sigurnosni rizik i učiniti ga ranjivim na utjecaj stranih vlada. Posebice ako bude ponovno izabran jer će tada dugovati goleme sume novca koje će morati odnekuda platiti. Ali, otkuda? Pandemija koronavirusa utječe i na Trumpovo poslovanje. Zbog smanjenih poslovnih putovanja i otkazivanja konferencija hoteli se bore s gubicima.

Sigurnosni rizik

Hotel u Washingtonu bio je popunjen sa samo 5 posto noćenja nekih dana ovog septembra. Odmaralište Doral, koje je proljetos bilo zatvoreno mjesec dana, otpustilo je više od 250 radnika. Direktor hotela u Chicagu Gabriel Constantin rekao je da je pandemija toliko naštetila hotelu koji je trenutno jedva popunjen sa 24 posto kapaciteta, te će možda proći i devet godina prije nego što se poslovanje vrati na nivo iz 2019. New York Times nedavno je izvijestio da su hotel Doral i Trump's D.C. zajedno izgubili 217 miliona dolara i prije koronavirusa.

PROČITAJTE  Počela sanacija Trga oslobođenja-Alija Izetbegović: Načelnik Hadžibajrić i ambasador Girgin ozvaničili početak radova

Prema Timesovom scenariju, nekretnine ne donose dovoljno novca za vraćanje kredita. Pritom je Trump lični jamac u Deutsche Banku, što bi značilo da će banka lako moći sjesti na njegovu imovinu, u slučaju da ne dogovori neki oblik odgode plaćanja ili ne otplati na vrijeme. Trumpova organizacija bi se mogla okrenuti prodaji nekretnina. Wall Street Journal nedavno je izvijestio da bi se uskoro na prodaji mogao naći ljetnikovac Seven Springs na prostranom šumovitom zemljištu sjeverno od New Yorka. Pokušava se prodati i helikopter koji se pojavljivao u uvodnoj špici serije ”Pripravnik” te njegovi stanovi u Las Vegasu, Chicagu i na Havajima koji nisu više tržišno atraktivni zbog pada vrijednosti brenda Trump.

Ako Trump izgubi svoju poziciju u Bijeloj kući, izgubit će i imunitet od saveznog kaznenog progona koji daje široke ovlasti za ublažavanje tužbi protiv njega i njegova biznisa.

Stormy Daniels

Nova demokratska uprava, u slučaju pobjede Joea Bidena, mogla bi oživiti istragu bivšeg američkog posebnog istražitelja Roberta Muellera. Muellerov izvještaj detaljno je opisao brojne epizode u kojima je Trump možda ometao pravdu. Iz pepela bi se mogla podići i istraga protiv Michaela Cohena, koji je osuđen na tri godine zatvora.

PROČITAJTE  Pjanić se izgleda oprostio od Barcelone, Misimović mu postavio škakljivo pitanje

Trumpov dugogodišnji lični advokat priznao je krivicu za kršenje finansiranja predsjedničke kampanje, a osuđen je, između ostalog, za podmićivanje žena koje su imale navodne afere s Trumpom, poput pornozvijezde Stormy Daniels, da se ne oglašavaju tokom kampanje za izbore 2016. Trump je tada prošao gotovo neokrznut vjerovatno zbog politike Ministarstva pravosuđa da ne progoni predsjednika. Zatim, mogla bi se pokrenuti nova istraga koju je započeo New York Times prema kojoj Trump nije platio porez posljednjih 10 godina.

Odnosno, tvrdio je da je stalno na gubitku, što mu je omogućilo da plati samo 750 dolara poreza na dohodak u 2016. Iako Trump izvješće naziva ”lažnom viješću”, ono bi moglo biti osnova za kazneni progon zbog porezne prijevare. Istovremeno, državna odvjetnica u New Yorku Letitia James istražuje je li kompanija za promet nekretninama porodice Trump lažno prijavila vrijednosti imovine radi osiguranja poreznih povlastica, demokrati u Kongresu bore se na sudu kako bi dobili pristup Trumpovim finansijskim evidencijama, a otvorene su dvije istrage zbog kršenja ustavne klauzule kojom se zabranjuje predsjedniku da prima vrijedne stvari od stranih vlada.

Nećakinja Mary Trump će lakše zatražiti dokumente koji bi dokazali da je prevarena u milionima dolara u sporu oko djedove oporuke. A tu su i optužnice za seksualno uznemiravanje, piše Jutarnji list.Povezani postovi: