Ako vidite ovo na ekranu svog iPhonea, neko vas prisluškuje ili gleda

727

Najnovija verzija Appleovog sistema, iOS 14, želi stati na kraj prisluškivanju i korištenju kamere i mikrofona vašeg mobitela bez vašeg znanja.

iOS 14 ima opciju koja korisnicima omogućuje da vide kada je uključen njihov mikrofon ili kamera. Korisnici će to od sada vidjeti pomoću narandžaste tačke u gornjem desnom uglu ekrana. Korisnici će, nadalje, u Control Centru moći provjeriti koja aplikacija koristi podatke prikupljene mikrofonom ili kamerom.

U aplikaciji koja koristi mikrofon treba postaviti onemogućavanje korištenja mikrofona i kamere, a ako ste i dalje sumnjičavi možete jednostavno ukloniti aplikaciju iz svog uređaja.

Mnogi ljudi već godinama sumnjaju da ih neke aplikacije prisluškuju te da im se, nakon što razgovaraju o nečemu s prijateljima, na Facebooku pojavljuju oglasi o pojmu koji su spominjali.

Korisnici tvrde da nikada prije nisu tražili takvu vrstu sadržaja, a jedino moguće objašnjenje je njuškanje. Korisnici smatraju da Facebook koristi mikrofon vašeg telefona za preslušavanje stvarnih razgovora – kako bi pomogao ciljanju oglasa.

Facebook je vrlo jasan po tom pitanju i kaže da ne koristi snimke mikrofona za bolje ciljanje oglasa.