Vijesti

Akobogda neće… Poznati imunolog pesimističan: BiH prijeti martovski scenario

Našoj zemlji prijeti martovski scenarij, kazao je istaknuti imunolog prof. dr. Jasenko Karamehić. S ozirom da svakodnevno raste broj zaraženih, te da je naša zemlja prva u Evropi, a druga u svijetu po broju preminulih od koronavirusa, ovo upozorenje bi trebalo ozbiljno shvatiti.

U martu smo, podsjećamo, bilježili crne rekorde kada je u pitanju broj novooboljelih i preminulih.

– Strahujem da nam prijeti scenarij iz marta. Smatram da nije urađena promocija vakcina dovoljno, odnosno minimalno, nije postignut kolektivni imunitet. Jednostavno premali broj osoba je vakcinisan u Bosni i Hercegovini, kaže prof. dr. Karamehić te dodaje da se građani nisu pridržavali svih epidemioloških mjera.

– Vidjeli smo da je Neum bio pun, nogometne utakmice koje su se odigravale, tribine pune navijača, sve javne površine, gužve su bile, a nažalost niko se nije držao distance, maski, istakao je Karamehić te još jednom apelovao na građane da se vakcinišu. 

PROČITAJTE  U Srbiji donesena odluka o covid-propusnicama. Kazne tek od ponedjeljka

– Nismo imali dovoljno dobru promociju vakcina, ali opet ponavljam najbolja vakcina je ona do koje dođete prvo, jasno je kazao dr. Karamehić za Hayat.

Na pitanje da li će vakcinacija protiv koronavirusa postati periodična, svake godine, on je kazao: 

– Moguće je da će to biti tako, kao i gripa, što znači da će tu biti mnogo manje opasnosti, ako se endemski svede na te džepove da bude kao gripa, jer evo od gripe nemamo problema i već decenijama živimo s njom i dobro bi bilo da bude tako. Ali o tom potom, ne bih mogao unaprijed o tome govoriti, zaključio je prof. dr. Karamehić.Povezani postovi: