Svijet

Alarm u Evropi: “Odmah smanjite potrošnju plina, ovo su koraci koje morate hitno poduzeti”

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je Evropu da mora poduzeti hitne korake oko smanjenja potrošnje plina prije zime i pritom pozvala vlade da ograniče upotrebu klima uređaja i racionaliziraju svoju potrošnju, piše “Financial Times”.

Fatih Birol, čelnik agencije, konstatirao je da novi rezovi u ruskom snabdijevanju znače da su dosadašnji evropski napori podbacili.

Pozvao je vlade da “broje svaki preostali dan” i tokom sljedeća tri mjeseca pune skladišta plina.

Posljednji potezi Rusije

“Posljednji potezi Rusije, u kombinaciji s nedavnim prekidima opskrbe, crveno su upozorenje za Evropsku uniju”, piše Birol u izvještaju.

Nadalje navodi da su, iako su visoke cijene već obuzdale dio potrošnje, “potrebna nova značajna smanjenja kako bi se Evropa pripremila za tešku zimu koja slijedi”.

Šef IEA-e rekao je da najnovija analiza agencije, koja inače djeluje kao energetski nadzornik za zemlje OECD-a, sugerira da Evropa treba smanjiti potrošnju za 12 milijardi kubičnih metara od ovog trenutka pa do početka sezone grijanja.

Za grafičku uporedbu, to je ekvivalent od 130 utovarenih tankera. Poziv IEA-e dolazi neposredno pred trenutak kada Bruxelles treba preporučiti plinske mjere štednje za zemlje EU.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, već je otputovala u Azerbejdžan kako bi najavila sporazum o plinu koji ima za cilj povećati isporuke prirodnog plina iz te srednjoazijske zemlje na 12 milijardi kubnih metara ove godine – u odnosu na 8,1 milijardu kubnih metara u 2021.

Plan je da zalihe u konačnici dosegnu “najmanje” 20 milijardi kubnih metara do 2027., stižući u EU kroz plinovod Južnog plinskog koridora.

Zajednički projekt

Podsjećamo, taj je koridor rezultat zajedničkog projekta Bruxellesa i Bakua otvoren 2018. godine i uglavnom se opskrbljuje iz plinskih polja u Kaspijskom jezeru.

No, Međunarodna agencija za energiju ističe da planovi diverzifikacije opskrbe sami po sebi neće biti dovoljni ove zime.

“Kategorički nije dovoljno oslanjati se samo na plin iz neruskih izvora – ove zalihe jednostavno nisu dostupne u količinama potrebnim da nadomjeste nedostajuće isporuke iz Rusije”, upozorava Birol.

On je pritom iznio i četiri koraka koja bi Evropi mogla donijeti lakšu zimu.

A to su – postavljanje jedinstvenog standarda hlađenja i grijanja u domaćinstvima i javnim zgradama, trošenje uglja i nafte umjesto plina da bi se proizvodila električna energija, usklađivanje plinske politike među članicama EU-a te konačno – uvođenje tzv. dražbenih platformi kojima bi se poticalo industrijske korisnike plina u EU da smanje svoju potražnju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare