Region

Alarmantni podaci iz Srbije. U Covid-bolnicama dvostruko više oboljelih nego prije mjesec

Na bolničkom liječenju u Covid-bolnicama širom Srbije je blizu 4.400 oboljelih, dvostruko više nego pre mjesec, a u 90 odsto slučajeva hospitalizovani pacijenti su stariji od 60 godina, rekao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) prof. dr Milika Ašanin.

On je za RTS kazao da ne popušta pritisak na dvije Covid-bolnice – Infektivnu kliniku i Covid-bolnicu u Batajnici i da je gotovo podjednak broj zaraženih koronavirusom koji imaju ispod i preko 60 godina, ali da su u 90 odsto slučajeva u bolnicama oni stariji od 60.

U Batajnici je trenutno 727 pacijenata, u četiri jedinice intenzivnog liječenja je 60 pacijenata, a na respiratoru njih 37.

„Tu nisu samo pacijenti koji imaju neke hronične bolesti, mada je njih preko 70 odsto, već pacijenti koji su tu zbog operativnog liječenja – veliki broj njih su ortopedski pacijenti, hirurški, kardiohirurški, vaskularni, neurohirurški“, naveo je Ašanin.

Zaraženih ima i među zaposlenima, a u ovom momentu je, kaže direktor KCS, odsutno 7,6 odsto medicinskih radnika.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, ponovo je u potpunosti u Covid-režimu i Kliničko-bolnički centar "Doktor Dragiša Mišović".