Puni Gas

Alarmantno: Sistem za automatsko kočenje na pomaže kod svih sudara

Većina novih vozila koja se prodaju u Evropi, SAD…, standardno su opremljena sistemom automatskog kočenja u nuždi (AEB).

I dok je tehnologija koja koristi radar, kamere ili LiDAR za uočavanje prijetećih situacija na cesti dokazala svoju vrijednost u smanjenju udara jednog vozila na stražnji dio drugoga pri niskim brzinama, problemi nastaju pri visokim brzinama, frontalnim sudarima i na T raskrsnicama. Američki autoklub (AAA) želio je saznati kako ti sistemi rade u scenarijima većih brzina gdje mogu biti najkorisniji. Ono što su otkrili nakon niza testova sudara je da se ovi sistemi bore ili ne uspijevaju pomoći u svim cestovnim scenarijima, piše HAK.

AAA je testirao sustave u četiri vozila (Ford, Honda, Chevrolet i Toyota) pri većim brzinama kako bi vidio mogu li spriječiti nalet vozila straga, a također je proveo testove kako bi utvrdio mogu li AEB sistemi spriječiti sudar na T raskrsnici.

Autoklub je testirao sisteme u dva scenarija na T raskrsnicama, s vozilima koja idu ravno kroz raskrižje nailazeći na vozilo koje im siječe put, i dok vozilo koje skreće ulijevo ulazi u putanju nadolazećeg vozila. Ovo su najsmrtonosnije vrste nesreća u Americi i čine 39,2 posto ukupnih smrtnih slučajeva u nesrećama u kojima su učestvovala dva osobna vozila. Rezultati su skromni.

Pri brzini 46 km/h, AEB je spriječio sudar straga u 17 od 20 testnih vožnji, ili 85%. Za testne vožnje koje su rezultirale sudarom, brzina sudara smanjena je za 86%.

Pri 62 km/h, AEB je spriječio sudar sa stražnje strane u samo 6 od 20 testnih vožnji, ili 30%. Za probne vožnje koje su rezultirale sudarom, brzina sudara smanjena je za 62%.

U testovima na T raskrsnicama sudari su se dogodili u 100% slučajeva. AEB nije uspio upozoriti vozača, usporiti brzinu vozila i izbjeći sudar. Kao rezultat testiranja, AAA preporučuje da se proizvođači automobila usredotoče na projektiranje sustava kako bi bolje upravljali sudarima u kojima je najveća vjerovatnost povreda i smrtnih slučajeva. Vozači također trebaju biti svjesni ograničenja svojih vozila, odnosno trebali biste biti svjesni da, unatoč svim sustavima, morate biti maksimalno usredotočeni na promet i reagirati na vrijeme.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
sanja
sanja
2 mjeseci

U potpunosti se slazem sa svime, a i vozaci bi trebali biti maksimalno oprezni i pazljivi, jos bih dodala da u atomobile stave Ambilife preciscivac zraka, da voznja bude ugodnija.