Magazin

Alecu Baldwinu prijeti optužnica za ubistvo snimateljice filma

Okružni tužilac američke države New Mexico mogao bi podnijeti krivičpnu prijave protiv četiri osobe, uključujući glumca Aleca Baldwina, za kobnu pucnjavu na setu filma “Rust”.

U nedavnom pismu državnom finansijskom odboru, okružna tužiteljica Santa Fea Mary Carmack-Altwies rekla je da bi se čak četiri osobe mogle suočiti s krivičnim prijavama u vezi s prošlogodišnjom nesrećom u kojoj je poginula snimateljica Halyna Hutchins i ozlijeđen reditelj Joel Souza.

Četiri osobe

Pismo, o kojem je prvi izvijestio Santa Fe New Mexican, naznačilo je da njen ured razmatra optužbe, uključujući ubistvo kao i kršenje pravila o posjedovanju oružja, protiv četiri osobe.

“Jedan od mogućih optuženika je poznati filmski glumac Alec Baldwin”, napisala je ona u pismu u koje je uvid imao Los Angeles Times.

Tužiteljica nije identificirala druge osobe koje bi mogle biti optužene.

Hitan zahtjev za finansiranje istrage nije mogao čekati do sljedećeg sjednice jer je “država spremna donijeti odluke o optužnici u slučaju ‘Rust'”, napisala je on.

Carmack-Altwies je tražila 635.500 dolara za ono što je opisala kao potencijalno četiri odvojena suđenja pred porotom i za angažiranje posebnog istražitelja, glasnogovornika za medije i stručnjaka.

Tužilaštvo je imenovalo Andreu Reeb za specijalnog tužitelja.

Baldwinov telefon, jedan od dodatnih dokaza u slučaju, predan je tužiteljima, izvijestio je ABC News.

Baldwin je više puta negirao krivnju za pucnjavu.

Sljedeći mjesec obilježit će se godina od nesreće na snimanju niskobudžetnog vesterna u kojem ostaje pitanje kako je pravi metak završio u produkciji, kršeći sigurnosne prakse.

Prošlog mjeseca policiji je dostavljen još jedan važan dokaz.

Dugo očekivani izvještaj FBI-a, uključujući analizu oružja iz kojeg je Baldwin pucao, zaključio je da je pištolj “normalno funkcionirao kada je testiran u laboratoriju”.

Navodi se da bi replika Pietta Colta 45 opalila, bilo potrebno povući okidač. Ti rezultati bacaju sumnju na Baldwinove izjave krajem prošle godine da on nije povukao okidač.

Međutim, Baldwinov advokat, koji je također bio producent filma, rekao je da su zaključci u izvještaju “pogrešno protumačeni”.

U lošem stanju

“Pištolj je tokom testiranja opalio samo jednom – bez povlačenja okidača – kada je čekić povučen i pištolj se slomio na dva različita mjesta”, rekao je Luke Nikas, Baldwinov odvjetnik.

“FBI nije mogao pucati iz pištolja ni u jednom prethodnom testu, čak ni kad je povukao obarač, jer je bio u tako lošem stanju.”

Ranije ove godine porodica nastradale Hutchins podnijela je tužbu protiv Baldwina, producenata i članova produkcije “Rust” za koje su tvrdili da su prekršili “najosnovnija pravila upotrebe vatrenog oružja u filmskoj produkciji”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare