Vijesti

Aleksandra Nikolić imenovana za novu ministricu visokog obrazovanja

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo potvrđen je prijedlog Vlade Kantona Sarajevo te je Aleksandra Nikolić imenovana za novu ministricu viskog obrazovanja, nauke i mladih.

Naime, za njeno imenovanje glasao je 21 zastupnik, niko nije bio protiv. Sedam zastupnika je bilo suzdržano.

Podsjetimo, Nikolić je profesorica na Poljoprivredno-prehrambrenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a uža oblast joj je ekonomika agroindustrije.

Aleksandra Nikolić je predložena kao nestranački kadar.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obratio se kratko o novom imenovanju i naglasio kako će sada biti četiri ministrice u Vladi KS.

“Kandidatkinja za ministricu Aleksandra Nikolić je od 1990. zaposlena na Univerzitetu, prošla je sve nivoe napredovanja. Ona je redovna profesorica, i ono što je bitno za nas, za Vladu, kao izvršni organ, jeste da je evropski ekspert za visoko obrazovanje. Ona je nestranački ekspert, što je vrlo bitno u ovom periodu”, kazao je Forto. 

PROČITAJTE  Na Raportu| Mekić: Rekao sam 'majmune skloni se'. Zahiragić: Psovao mi je majku, Konaković ga je iznio

Podsjetimo, Melika Husić-Mehmedović, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, podnijela je ostavku 8. jula ove godine. To se desilo nakon brojnih kritika Nacrta zakona o visokom obrazovanju.Povezani postovi: