Zdravlje

Alemka Markotić preporučuje slanu otopinu u borbi protiv koronavirusa. Možete je napraviti i sami

Dok vakcina krene u opticaj, u borbi protiv koronavirusa mogli bi nam pomoći i neki jednostavni postupci kao higijena nosa, koje sugerira direktorica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu Alemka Markotić. Redovno ispiranje nosa slanom vodom itekako može pomoći pomoći protiv infekcija dišnog sistema, a evo kako je možete sami napraviti i koristiti.

Iako su zapažanja koja Alemka Markotić navodi još u fazi početne kontrolirane studije, ova metoda koja se koristi stoljećima unazad sigurno ne može štetiti. Ideja za studiju se, kaže, rodila pokušavajući pomoći zaraženima bez simptoma koji su sedmicama bili u izolaciji zbog pozitivnog testa brisa koji više nije bio u skladu s njihovim zdravstvenim stanjem jer su bili dobro.

„Razmišljala sam da bi možda dobra toaleta nosa, odnosno ispiranje i vlaženje nosa preparatima na bazi morske soli, mogla pomoći u odstranjivanju mrtvog epitela u nosu, a time i virusnih čestica iz toga epitela. Savjetovala sam da 3-4 puta dnevno osvježe i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode kroz 2-3 dana i da nakon toga naprave kontrolni bris. Na sreću u većine je nakon toga postupka, nalaz brisa bio negativan i mogli su konačno završiti s izolacijom i vratiti se u „novo normalan“ život’, rekla je Markotić.

Slane otopine korona, baš kao ni drugi virusi ‘ne vole’. Kao domaći sprej za nos i sredstvo za grgljanje, slana voda koristi se stoljećima jer učinkovito smiruje upale grla te održava dišne putove vlažnima i bez patogena.

Slana voda izvlači tekućinu iz tkiva i tako smanjuje upalu. Japanska klinička studija pokazala je da grgljanje slane vode može umanjiti rizik od prehlade do 40 posto, dok se ispiranje nosa, poznato kao stara indijska tehnika Jala Neti koristi već nekoliko stoljeća. Indijci je koriste kako bi pročistili nos, smirili um i pripremili se za meditaciju.

U zapadnom društvu ova je tehnika prilično nova. Posude za ispiranje nosa nalik malenom čajniku možete kupiti u apoteci, a doktor će vam ovu tehniku preporučiti ako imate problema sa sinusima ili alergijom.

Postupak pripreme slane otopine

  1. Za ispiranje nosa otopite četvrtinu kašičice soli u šolji tople vode.
  2. Nagnite glavu na jednu stranu preko umivaonika (tako da glava bude pod uglom od 90 stepeni), bradu podignite čim više gore i lagano ulijte tekućinu kroz jednu nosnicu uz pomoć šprice ili kapaljke.
  3. Neka se višak izlije kroz drugu nosnicu. Sva voda iz posude mora proteći kroz nosnicu.
  4. Ponovi postupak naginjući glavu na drugu stranu.
  5. Za kraj jako ispušite nos nad umivaonikom 20 puta.

Iako mnogi koriste tolu vodu iz slavine, bolje su destilirana, sterilna ili prokuhana voda, a dva sata nakon ove metode preporučuje se ne spavati i ne izlaziti na zrak.

Prednosti slane vode za dišne puteve:

– Odstranjuje strane čestice iz nosa

– Nos postaje prohodniji, a disanje dublje i opuštenije

– Prevencija prehlade (ublažavanje ako je prehlada već prisutna)

– Ublažavanje ili čak potpuno sprečavanje alergija

– Mirisi postaju intenzivnijiPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare