Politika

Ambasada Rusije odgovorila američkom ambasadoru: Neka vam Bog sudi

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini odgovorila je na izjave američkog ambasadora Michaela Murphyja koje je dao u intervju za Radio Slobodna Evropa, u kojima je poručio da Sjedinjene Države neće BiH ostaviti Rusiji.

U nastavku prenosimo objavu Ambasade Rusije u BiH u cijelosti.

Zamoljeni smo za komentar nedavno objavljenog intervjua američkog ambasadora u BiH, gospodina M. Murphyja, za Radio Slobodna Evropa. Zapravo, reakcija na intervju već je uslijedila – ima ironične, a ima i suštinske. Htjeli bismo da skrenemo pažnju na samo jednu ali vrlo znakovitu stvar koja prikazuje rupe u logici rasuđivanja.Gospodin ambasador elokventno govori o poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine i odmah bez oklijevanja izjavljuje da Sjedinjene Države “neće prepustiti BiH Rusiji”.

Kao da Bosna i Hercegovina nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi.Polazimo od toga da su građani zemlje – Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali – jaki i samopouzdani ljudi koji su prošli kroz teška iskušenja i stoga su sposobni da se brane, kao i da pregovaraju. Bez lažnih “visokih predstavnika”, bez uvredljivog vanjskog tutorstva brojnih “posebnih predstavnika”.Rasuđivanja gospodina ambasadora jasno pokazuju nesklad između riječi i djela Vašingtona.

Cijeli svijet je vidio kako je on nedavno “branio” Afganistan, a ranije – Irak, Libiju, Jugoslaviju. Sada Sjedinjene Države aktivno „brane“ Europu, polako ali sigurno, rekli bismo profinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke, već i ekonomske nemoći.Sve to samo potvrđuje da SAD, čiji je temelj napola rascijepljen, a pukotine se produbljuju, organski ne prihvata države sa stvarnim suverenitetom, sposobne da se zauzmu za sebe.

Upravo u tome je smisao proxy-rata protiv Rusije, koji je organizirao „zasnovan na pravilima“ dominacije i segregacije i stoga osuđen na propadanje “zapadni svijet”.U stvari, Vašington samo potvrđuje poznatu izreku – Bože, sačuvaj me od (“dokazanih”) prijatelja…Što se tiče Rusije, takođe imamo svoje nacionalne interese koje branimo.

Ali za razliku od zapadnih zemalja, izvježbanih u licemernoj retorici, mi preferiramo otvoren i drugarski dijalog sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Naš način vođenja razgovora predviđa mirno, jasno iznošenje argumenata, kao i trezveno, objektivno sagledavanje odgovora. Općenito, bilježimo upravo takav pristup. Nažalost, ponekad kao odgovor čujemo histerične, nesuvisle povike demagoga. Neka im Bog sudi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare