Ambasada Rusije u BiH se oglasila o godišnjici Dejtona
Politika

Ambasada Rusije u BiH o godišnjici Dejtona: Svako revidiranje imalo bi opasne posljedice

Ambasada Rusije u BiH oglasila se povodim 27 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma.

Oni su tu priliku iskoristili da pozovu na ukidanje OHR-a.

“Prije tačno 27 godina parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, čime je okončan tragični oružani sukob. Ovaj dokument ne samo da je donio dugo očekivani mir, već je postavio čvrstu osnovu za normalno funkcionisanje BiH”, naveli su u objavi.

Dalje navode kako se Rusija, kao država garant Mirovnog sporazuma iz 1995. godine, dosljedno zalaže za striktno poštovanje temeljnih načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima od kojih je “sastavljena Bosna i Hercegovina”.

Upozoravaju da promjene mogu imati opasne posljedice.

“Uvjereni smo da stalni pokušaji vanjskih igrača da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokoljebljive temelje moderne BiH mogu imati bespovratne i opasne posljedice”, navela je Ambasada Rusije.

Na kraju su pozvali na zatvaranje OHR-a koji nazivaju ‘pogrdnim vanjskim protektoratom’.

“Čvrsto se zalažemo za hitan prijenos potpune vlasti na narode BiH, ukidanje pogrdnog vanjskog protektorata u obliku Ureda visokog predstavnika. Vjerujemo da su građani BiH zaslužili šansu da samostalno određuju svoju sudbinu kroz dijalog osnovan na uzajamnom poštovanju, kompromis i konsensus”, istakli su.

Na današnji dan prije 27 godina u vojnoj bazi Wright-Patterson u gradiću Daytonu, u američkoj državi Ohio, parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare