Politika

Ambasada Rusije u BiH poslala poruku muslimanima: Ne nasjedajte na podvale

Ambasada Rusije u BiH ponovo se oglasila. Ovaj put im smeta što je mediji u BiH izvještavaju o tome da ruska vojska koristi muslimane Čečenije kao topovsko meso u invaziji na Ukrajinu.

“Obratili smo pažnju na vještačka podmjetanja u nekim bosanskohercegovačkim medijima, a koja se tiču navodnog ‘korišćenja’ u toku Specijalne vojne operacije u Ukrajini niza naroda Ruske Federacije tradicionalne islamske veroispovijesti u svojstvu ‘topovskog mesa’ radi ‘očuvanja’ života slovenskog stanovništva Rusije.

O apsurdnosti ovih pretpostavki govori već ona činjenica da niti se struktura i nacionalni sastav Oružanih snaga Rusije mijenjao posljednjih godina niti u zemlji bila objavljena ikakva mobilizacija”, navode u komentaru.

Kažu da u akcijama učestvuju profesionalni vojnici u skladu sa ugovorom, predstavnicvi svih etničkih grupa zemlje, koji su dobrovoljno izabrali vojnu službu kao svoje zanimanje.

“Ruski muslimani lično se suočavali sa prijetnjama terorizma i nacizma, dobrovoljno i odgovorno su donijeli odluku da daju lični doprinos borbi protiv ovih antihumanih pojava. Mnogi islamski vjernici žrtvovali su svoj život da bi spasili civilne stanovnike u Ukrajini i bili su odlikovani brojnim nagradama uključujući zvanje Heroja Rusije”, navode dalje.

Kažu da su svoj izbor napravili i muslimani Ukrajine.

“U martu ove godine odjednom deset zajednica muslimana Istočne Ukrajine apelovali su o napuštanju Duhovne uprave muslimana Ukrajine te o učlanjenju u Centralnu duhovnu upravu muslimana Rusije.

Na Krimu već osam godina se nastavlja islamski preporod za zajednice krimskih Tatara. Tek tokom 2019.-2020. godina bilo je registrovano 65 islamskih društava. Od 2014. godine na poluostrvu izgrađeno je oko 50 đamija, nastavlja se sa gradnjom još oko 20 islamskih verskih objekata praktički u svim rejonima Republike Krim, renoviraju se stare đamije.

U Simferopolju se završava zidanje veličanstvene Saborne đamije Krima, koja će postati jedna od najvećih đamija u Evropi. Imaće površinu oko 6 hiljada kvadratnih metara, moći će da primi više od 2,5 hiljade ljudi istovremeno, dok četiri munara će imati visinu od po 50 metara.

Ruska država obezbjeđuje interese i sigurnost naroda svih vjeroispovijesti u njenom sastavu dok oni uzvraćaju Rusiji uzajamnošću. Sa svoje strane također biće nam drago da muslimani Bosne i Hercegovine ne primaju kao istinu nepismene i primitivne navode, da više saznaju o našoj zemlji direktno od svoje braće po vjeri, da muslimani doživljavaju Rusiju ne kao prijetnju već kao prijateljsku državu, koja nema skrivenih namjera prema BiH. Računamo na zajednički rad sa predstavnicima Bosne i Hercegovine u Grupi strateške vizije ‘Rusija – Islamski svijet'”, zaključi su u komentaru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare