Vijesti

Ambasador Kozarić sastao se sa guvernerom austrijske pokrajine Koruške: Fojnici donirano potpuno opremljeno vatrogasno vozilo

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji dr.Kemal Kozarić se u jučer u Klagenfurtu sastao sa guvernerom austrijske pokrajine Koruške Peterom Kaiserom. Na sastanku je prisustvovao i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Austriji, gospodin Davul Ljuhar, kao i gospodin Ervin Hukarević, vijećnik pri pokrajinskoj Vladi Koruške.

Kako se navodi, teme razgovora između ambasadora Kozarića i guvernera Kaisera odnosile su se na privrednu i kulturnu saradnju Bosne i Hercegovine i Koruške u sklopu čega je predloženo potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Kantona Sarajevo i pokrajinske Vlade Koruške.

Kozarić u Klagenfurtu

U nastavku posjete, ambasador Kozarić se sastao sa ministrom u pokrajinskoj Vladi Koruške Danielom Fellnerom koji je tom prilikom kao donaciju Vatrogasnoj brigadi Fojnica uručio potpuno opremljeno vatrogasno vozilo. Tokom razgovora između ambasadora Kozarića i ministra Fellnera, pokrenuta je inicijativa za organizaciju obuke vatrogasaca iz Bosne i Hercegovine koja bi u potpunosti bila organizovana i provedena od strane profesionalne Vatrogasne službe pokrajinske Vlade Koruške.

Posjeta delegacije Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču se nastavila obilaskom grada Ferlacha koju je upriličio gradonačelnik Ferlacha Ingo Appe, pri čemu je predložen niz inicijativa koje se odnose na saradnju u oblasti privrede, kulture i sporta između opštine i grada Ferlach i gradova i opština u Bosni i Hercegovini.

Donirano vozilo

Grad Ferlach je pored ostalog poznat i po multinacionalnosti koju najbolje oslikava činjenica da u njemu žive građani koji dolaze iz više od četrdeset zemalja širom svijeta, od čega je oko 400 građana Ferlacha porijeklom iz Bosne i Hercegovine što ih čini nabrojnijom dijasporom u ovom gradu.