Vijesti

Ambasador Rusije u Sarajevu: Vrijeme visokog predstavnika je prošlo. Imenovanje Schmidta nije zakonito

Rusija smatra da aktivnosti jednostrano imenovanog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nisu zakonite, izjavio je ambasador Rusije u Sarajevu Igor Kalabuhov.

On je za ruski list “Izvestija” napomenuo da nedostatak saglasnosti Vijeća sigurnosti UN sa neodobrenom odlukom zapadnih partnera da imenuje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH znači da njegovo imenovanje nije odobreno.

Kalabuhov je rekao da je stav Rusije dobro poznat, a to je da je “vrijeme visokog predstavnika prošlo”, uz podsjećanje da Moskva odavno zagovara ukidanje te funkcije, prenio je TASS.

Govoreći o prisustvu NATO-a u regionu, ambasador Rusije naglasio je da u BiH nema saglasnosti u vezi sa potencijalnim pridruživanjem Alijansi, te da Moskva vjeruje da se evropska stabilnost može osigurati samo stvaranjem zajedničkog evropskog sigurnosnog sistema, a ne kroz proširenje Sjeveroatlantskog saveza.

PROČITAJTE  Vladika Grigorije uzvratio: Napadaju me oni kojima laž ne silazi s usana

“Smatramo da se takva stabilnost, ne samo pojedinačnih država već Evrope uopšte, može obezbijediti isključivo stvaranjem zajedničkog sistema evropske bezbjednosti, a ne proširivanjem NATO-a, koji je ostao instrument Hladnog rata”, dodao je Kalabuhov.

TASS podsjeća da su BiH i Srbija jedine zemlje na Balkanu koje se još nisu prodružile NATO-u.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare