Svijet

Američka ambasadorica pri UN-u žestoko reagirala: “To nisu mirovne snage, niti je ovo 1919.”

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield odbacila je tvrdnju predsjednika Rusije Vladimira Putina da će ruske trupe koje su poslane u separatističke regije Ukrajine preuzeti "mirotvornu" ulogu.

"Zove ih mirovnim snagama. To je glupost. Znamo što zapravo jesu", istaknula je na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti u New Yorku.

"Putin se želi vratiti u vrijeme kada su carstva vladala svijetom. Ovo nije 1919." - dodala je Thomas-Greenfield, prenolsi "Jutarnji list".

Stalna predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva pri UN-u Barbara Woodward naglasila je kako će "radnje koje je Rusija danas odabrala imati teške i dalekosežne posljedice".

"Prvo, na ljudski život. Invazija na Ukrajinu oslobađa snage rata, smrti i razaranja na narod Ukrajine. U nastojanju da se granice prekroji silom, ruska djela pokazuju očiti prijezir prema međunarodnom pravu", rekla je Woodward.

Predstavnik Rusije pri Ujedinjenim Narodima kazao je kako neće odgovarati na ove verbalne napade.

Vasily Nebenzya kazao je kako Zapad gura Ukrajinu prema sukobu i optužio druge nacije da zanemaruju položaj onih u Donbasu.

- Dopustiti novo krvoproliće u Donbasu je nešto što ne namjeravamo učiniti - kazao je.

Ukrajinski veleposlanik Sergiy Kyslytsya inzistira da granice njegove zemlje ostaju nepromjenjive unatoč akcijama Rusije.

"Mi smo na svojoj zemlji. Ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati. Ne bi trebalo biti nikakve sumnje. Zahtijevamo od Rusije da poništi odluku o priznanju i vrati se za stol za pregovore", istaknuo je osudivši rusku naredbu o raspoređivanju dodatnih postrojbi na teritorije u Ukrajini.