Svijet

Američka ministrica: ‘Rusiji ćemo prouzrokovati značajne troškove. Doduše, i druge zemlje će osjetiti sankcije‘

Ako Rusija bude kažnjena koordiniranim sankcijama u slučaju napada na Ukrajinu, to će izazvati teškoće i u drugim zemljama, izjavila je američka ministrica financija, naglasivši da SAD pokušava zaštititi Evropu od “prekomjernog” utjecaja.

Ako kazne budu izrečene, “naravno, želimo da najviše pogode Rusiju”, rekla je Janet Yellen u intervjuu. “No, priznajemo da će sankcije imati globalne posljedice”, izjavila je Yellen za AFP.

Ministrica je time ponovila upozorenje predsjednika Joea Bidena koji je u utorak naglasio da eskalacija sukoba neće biti “bezbolna” ni za Amerikance.

Zbog ruskih postrojbi nagomilanih na granici s Ukrajinom, Biden nastavlja raditi sa saveznicima na diplomatskom rješenju krize, ali je više puta upozorio Moskvu na “strašne” posljedice s kojima će se sučeliti ako napadne susjednu zemlju.

Biden i njemački kancelar Olaf Scholz pozvali su u srijedu Moskvu da poduzme stvarne korake kako bi se napetosti smirile, podsjeća AFP.

Predsjednik Biden “jasno je dao do znanja da namjerava Rusiji prouzročiti značajne troškove ako napadne Ukrajinu”, rekla je Yellen.

Ministarstvo financija priprema u saradnji s europskim saveznicima paket financijskih sankcija koje bi mogle biti usmjerene na ruske “pojedince ili tvrtke” i “sigurno bi uključivale ​​kontrolu izvoza”, rekla je Yellen.

Paket uključuje “opsežne” sankcije “koje će imati teške posljedice po rusko gospodarstvo”, naglasila je.

Priznala je ipak da neke brine “potencijalan utjecaj na energetska tržišta, s obzirom na važnu ulogu Rusije u opskrbi svjetskih tržišta naftom i Europe prirodnim plinom”.

Washington “surađuje s evropskim saveznicima kako bi ih pokušao, što je bolje moguće, zaštititi od prekomjernog utjecaja” i pobrinuo se da dobiju “raspoloživu opskrbu iz drugih dijelova svijeta”, kako bi “nafta i prirodni plin i dalje stizali u Europu”.

Dužnosnici Europske unije izjavili su u srijedu da su osigurali alternativne izvore prirodnog plina i da se mogu nositi sa smanjenom opskrbom iz Rusije, navodi AFP.

Zbog mogućnosti oružanog sukoba i prijetnji obustavom opskrbe ruskim energentima cijene nafte naglo su porasle posljednjih sedmica, dosegnuvši u srijedu 96 dolara po barelu, najvišu razinu od 2014. godine.

Cijene prirodnog plina snažnije su oscilirale, ali su u prošlom tjednu također porasle, nakon pada početkom mjeseca, podsjeća AFP.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare