Svijet

Američka vojska mogla bi usporiti povlačenje iz Afganistana, problem su talibani

Američka vojska objavila je da bi mogla usporiti povlačenje iz Afganistana u svjetlu nedavnih pobjeda talibana koji tvrde da su osvojili veća područja i zaplijenili vojnu opremu, javlja u utorak BBC.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da krajnji rok 11. septembra za dovršetak povlačenja ostaje i dalje, ali da se ritam povlačenja može izmijeniti.

“Stanje u Afganistanu se mijenja jer talibani nastavljaju provoditi napade i pustošiti središta okruga, a nasilje je i dalje previsoko”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

“Ako su potrebne promjene ritma ili opsega i razmjera povlačenja, na bilo koji dan ili bilo koje sedmice, želimo biti fleksibilni kako bismo to mogli učiniti”, naglasio je.

“Svaki dan pratimo kakva je situacija na terenu, koje mogućnosti imamo, koje dodatne resurse trebamo kako bismo se povukli iz Afganistana i kojim ritmom”.

Dužnosnici Pentagona rekli su prošle sedmice da je povlačenje napola gotovo.

Afganistan se suočava s pojačanim nasiljem dok se SAD i NATO pripremaju povući svoje preostale snage.

Tokom posljednjih mjesec dana, talibani su pojačali napade i preuzeli kontrolu nad više od 30 okruga, piše BBC.

Osvojili su i veće količine vojne opreme, dodaje pozivajući se na lokalne medije, te ubili, ranili ili zarobili desetke vojnika.

Glasnogovornici afganistanske vlade zanijekali su da su okruzi pali u talibanske ruke.

Nije poznato koliko je talibana ubijeno ili ranjeno.

Oni tvrde da imaju kontrolu nad čitavom sjevernom provincijom Kunduz, te da je u vladinim rukama još samo glavni grad te pokrajine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare