Svijet

Američka vojska počela sa povlačenjem iz Afganistana. Vraća se strah: Ovo bi nas moglo vratiti u mračnu eru talibana

Sjedinjene Države službeno su u subotu počele povlačiti svoje vojnike iz Afganistana, čime privode kraju svoj najdulji rat, ali najavljuju neizvjesnu budućnost te zemlje u stisku talibana.

Američki dužnosnici na terenu rekli su da je povlačenje zapravo već bilo počelo, ali se 1. maja računa kao službeni datum. On je u mandatu Donalda Trumpa bio dogovoren s talibanima kao rok za potpuno povlačenje, ali je predsjednik Joe Biden taj datum odredio kao početak povlačenja koje bi trebalo završiti do 11. septembra, 20. obljetnice napada na SAD.

Nebo iznad Kabula i obližnje vojne baze Bagram zabrujalo je od više američkih helikopterskih aktivnosti nego inače jer se povlačenje ubrzava. U četvrtak su se počele povlačiti snage NATO-a.

Izgledi za kraj 20-godišnje američke prisutnosti naziru se unatoč borbama koje se vode u nedostatku mirovnog sporazuma između vlade u Kabulu i talibana.

Automobilska bomba u petak u Pul-e-Alamu, južno od prijestolnice, ubila je najmanje 30 osoba, a ozlijeđenih je stotinu.

Američki predsjednik Biden odlučan je u namjeri da okonča “vječni rat”. Prošli mjesec je najavio da će preostalih 2.500 američkih vojnika povući do 20. godišnjice napada 11. septembra.

Od postizanja američkog sporazuma o povlačenju, talibani se nisu izravno sukobljavali sa stranim vojnicima, ali su pobunjenici nemilosrdno napadali vladine snage na selu i provodili teror u urbanim područjima.

Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među afganistanskim stanovništvom.

“Svi strahuju da bismo se mogli vratiti u mračne dane talibanske ere”, rekla je Mena Nowrozi koja radi na privatnoj radijskoj stanici u Kabulu.

“Talibani su i dalje isti; nisu se promijenili. SAD je trebao produljiti svoju prisutnost za najmanje godinu ili dvije”, rekla je Nowrozi za AFP.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani inzistira da su vladine snage, koje su mjesecima vodile većinu kopnenih borbi protiv talibana, “potpuno sposobne” kontrolirati pobunjenike. Dodao je da povlačenje također znači da talibani nemaju razloga za borbu.

“Koga ubijate? Što uništavate? Vaš je izgovor za borbu sa strancima sada gotov”, rekao je Ghani u obraćanju ove sedmice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare