Svijet

Američke rakete nanijele su ogromne gubitke Rusima. Još više će ih stići u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države će Ukrajini osigurati još četiri precizna raketna sistema kako bi joj pomogli u borbi protiv ruskih snaga, rekao je u srijedu američki ministar odbrane Lloyd Austin.

U utorak je njegov ukrajinski kolega zatražio da Washington pošalje još nekoliko raketnih sistema visoke mobilnosti (HIMARS), rekavši da su pomoću njih kijevske snage do sada uništile tridesetak ruskih komandnih mjesta i skladišta municije.

“SAD će poslati još četiri HIMARS napredna raketna sistema, što je ukupno 16. Ukrajinci su izvrsno iskoristili HIMARS, možete vidjeti učinak na bojnom polju.

Rusija nastavlja sa svojim nemilosrdnim granatiranjem, a to je okrutna taktika koja podsjeća na strahote Prvog svjetskog rata. Dakle, Ukrajina treba vatrenu moć i municiju da izdrži ovaj baraž i uzvrati udarac”, rekao je Austin.

Osim toga, SAD će osigurati dodatnu municiju za navođeni višecjevni raketni sistem (GMLRS), koje može precizno pogoditi ciljeve udaljene do 80 kilometara.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov u utorak je zatražio značajno povećanje broja HIMARS-a iz SAD, rekavši da je najmanje 100 potrebno za efikasnu protuofanzivu protiv moskovskih trupa.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena do sada je odbijala slanje oružja većeg dometa zbog zabrinutosti da bi Ukrajina mogla pogoditi mete unutar ruske teritorije i potencijalno izazvati izravan sukob Rusije sa Zapadom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare