Politika

Američki ambasador u UN: SAD čvrsto stoje uz BiH i podržavaju rad visokog predstavnika

Tokom večerašnjeg zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a jednoglasno je produžen mandat EUFOR-a u BiH. Potom su uslijedile rasprave ambasadora zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a o našoj zemlji. Američki ambasador je poručio da SAD čvrsto stoje uz BiH. Te da podržavaju rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Vijeću sigurnosti UN-a obratio se ambasador Irske Fergal Mythen. On je rekao da “Irska pozdravlja obnovu Rezolucije kojom se podržava misija ALTHEA”. Dodao je i da je to “organizacija koja ima vitalnu ulogu u sigurnosti BiH, posebno u vrijeme današnje nesigurnosti”.

“Podržavamo BiH kao suverenu zemlju”

“Ratovi na Balkanu su bili šok i sjećam se šta se dešavalo u BiH i rat je nešto što nikada nije daleko. Posebno sada kada gledamo rusku agresiju na Ukrajinu. Danas gledamo BiH koja budućnost polaže u EU i zato podržavamo BiH kao suverenu zemlju. Pozdravljamo prijedlog da se BiH da status kandidata, ali se moraju provesti hitne reforme. Nadam se da će ovo motivisati političare u BiH da preduzmu reforme”, rekao je Fergal Mythen.

Mythen je istakao da Irska podržava ured OHR-a i pozvao je sve strane u BiH da podrže rad i sarađuju sa visokim predstavnikom.

“Bilo je pozitivno da su se održali mirni izbori nedavno, ali nas brine negativna retorika i pozivamo strane da se suzdrže od retorike podjela. Novizabrani imaju novi mandat onih koje zastupaju. Trebaju se deblokirati institucije. Vidimo napredak, ali još puno toga treba uraditi. Prijetnje i potezi koje pordubljuju etničke podjele moraju se spriječiti. Pozivamo na jednakost i stabilnost BiH. Pozivamo na učinkovite mehanizme da se omogući veće učešće žena, ali i rodna ravnopravnost”, kazao je Fergal Mythen.

“Zabrinuti smo jer podjele i tenzije jačaju u BiH”

Vijeću sigurnosti UN-a obratila se i predstavnica Francuske u UN-u. 

“Strane u BiH moraju pokazati odgovornost i pronaći način da pokažu dijalog i kompromis kako bi omogućili saradnju institucija i ispunjavanje potreba njihovih građana koji su ih izabrali”, kazala je predstavnica Francuske.

“Vlasti u BIH se moraju bliže posvetiti reformama. Tokom protekle godine je postignut tek djelimični napredak, Francuska pozdravlja sporazum iz Brisela. Također, tu je ispunjavanje 14 ključnih prioriteta kako bi se podržale demokratija i vladavina prava i to se mora implementirati. Francuska podržava evropske prospekte BiH kao i drugih država zapadnog Balkana, nedavne preporuke EK da se kandidatski status dodijeli BiH moraju ohrabriti lidere ove zemlje da se provedu reforme kako bi BiH napredovala uz procesu ka napretku ka EU”, kazala je predstavnica Francuske.

“Međunarodno prisustvo u BIH je i dalje apsolutno neophodno za stabilnost ove zemlje i regije. Što se tiče vojne dimenzije, EU je od 2004. godine igrala glavnu ulogu u stabilizaciji mira u BiH kroz operacije EUFOR-a ALTHEA. Pozdravljamo usvjavanje rezolucije kojom se obnavlja njihov mandat”.

“Zabrinuti smo jer podjele i tenzije jačaju u BiH. Ne može se tolerisati da neki lideri pozivaju na secesiju. Francuska snažno podržava jedinstvo i teritorijalni integritet BiH”, poručila je ona. 

Američki ambasador: SAD čvrsto stoje uz BiH i podržavaju rad visokog predstavnika

Večeras se Vijeću sigurnosti UN-a obratio i američki ambasador. On je poručio da “SAD čvrsto stoje uz BiH i podržavaju rad visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta”.

“Ovo je vitalno važna misija za mir u BiH i podršci Dejtonskom sporazumu. Iako nije ovdje danas, cijenimo visokog predstavnika Schmidta i njegov izvještaj koji je podnio nedavno”, kazao je američki delegat u Vijeću sigurnosti UN-a.

Istakao je da su SAD posvećene stabilnoj i prosperitetnoj BiH.

“Potpuno se slažemo da BiH ide prema transatlanskoj integraciji. Duboko smo zabrinuti zbog tvrdnji o izbornoj prevari posebno za izbora predsjednika RS. Pozivamo institucije u BiH da urade svoj posao. Pozivamo lidere da ulože napore za formiranje vlade i deblokade Federacije BiH kako bi se nosila sa političkim izazovima. Podržavamo visokog predstavnika i ‘Bonske ovlasti’ koje su nužne. One su spriječile kolaps Ustavnog suda FBiH”.

Sve dok BiH ne ispuni kriterije za prestanak međunarodne supervizije ured OHR mora ostati tu. SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Lioss
Lioss
3 mjeseci

==== Dobrodošli na najbolji seks dating site – – – Hot24.pw