Svijet

Američki general iznenadio izjavom: Moguće je da ćemo sarađivati s talibanima. Imamo zajednički interes

Američki general vojske Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog štaba, rekao je da je “moguće” da će Sjedinjene Američke Države nastojati koordinirati s talibanima u borbi protiv terorizma u Afganistanu protiv militanata Islamske države ili drugih.

“Opseg i priroda američko-talibanskih odnosa, sada kada je rat završio, jedno je od ključnih pitanja koje treba razraditi. Američki vojni zapovjednici svakodnevno su se koordinirali s talibanskim zapovjednicima izvan međunarodnog aerodroma Kabul u posljednje tri sedmice kako bi olakšali evakuaciju više od 124.000 ljudi, ali to je bilo pitanje pogodnosti za obje strane”, piše Guardian.

O nedavnom dogovoru o saradnji s talibanima na aerodromu u Kabulu rekao je: “U ratu činite ono što morate kako biste smanjili rizik za misiju i silu, a ne ono što nužno želite učiniti.”

Milley je to dao u srijedu na press-konferenciji u Pentagonu s ministrom odbrane Lloydom Austinom. Milley je talibane nazvao “nemilosrdnima” dodavši: “Hoće li se promijeniti ili ne, ostaje za vidjeti.”

Austin je zvučao barem jednako skeptično kao Milley u pogledu mogućnosti da koordinacija posljednjih dana na aerodromu Kabul sugerira buduću vezu s talibanima. “Ne bih napravio nikakav skok logike u šira pitanja”, rekao je Austin.

Američka vojska svrgnula je talibane s vlasti u jesen 2001. i borila se protiv njih 19 godina koje su uslijedile.

PROČITAJTE  Pokolj u SAD-u: Učenik pucao na školske drugove, ubio troje i ranio 6 ljudi

Američko diplomatsko prisustvo u Kabulu premješteno je u Dohu, Katar. Predsjednik Joe Biden nedavno je nekoliko puta primijetio da su talibani priznati neprijatelji islamske države provincije Horasan (ISKP), što ukazuje na zajednički interes sa Sjedinjenim Državama.

Biden je obećao daljnje gađanje ISKP -a kao odgovor na samoubilački napad prošle sedmice na vratima aerodroma u Kabulu u kojem je poginulo više od 150 Afganistanaca i 13 američkih pripadnika vojske. U subotu je američka vojska izvršila napad bespilotnim letjelicama za koje je rekla da su ubila dva planera ISKP -a. Biden je u utorak rekao: “Za ISIS-K: Još nismo završili s vama”, misleći na ISKP.

Gađanje militanata Islamske države ili drugih ekstremističkih skupina, poput Al-Qaede, bit će teže jer nema američkih vojnih snaga na terenu i prijateljskih vladinih snaga s kojima bi mogli razmjenjivati ​​obavještajne podatke. No, Bidenova administracija tvrdi da može sadržavati te skupine nadzirući i potencijalno udarajući imovinom koja se nalazi drugdje u regiji.

Milley ima nedavno iskustvo s talibanskim čelnicima: dva puta prošle godine, posljednji put u decembru, susreo se licem u lice s njima u pokušaju da uspori njihove napade na afganistansku vladu koju podržavaju SAD.

PROČITAJTE  Muskov email zaprepastio radnike SpaceX-a: 'Dragi svi, kriza je mnogo dublja nego što se činilo, prijeti nam bankrot!'

I Austin i Milley zapovijedali su trupama u Afganistanu tokom 20-godišnjeg rata, a njihovi su se komentari na tiskovnoj konferenciji u srijedu uglavnom usredotočili na odavanje počasti onima koji su služili u Afganistanu, uključujući one koji su poginuli ili bili ranjeni. Također su zahvalili svima koji su pridonijeli konačnom zračnom prijevozu, koji je Austin nazvao najvećom evakuacijom civila u američkoj historiji.

Milley i Austin pozvali su ratne veterane da smatraju svoju službu vrijednom i cijenjenom u američkoj javnosti, priznajući pritom da sjećanja mogu biti bolna.

“Rat je težak. Zlobno je. To je brutalno. To je neoprostivo – rekla je Milley. “Da, svi imamo bol i ljutnju. Kad vidimo što se dogodilo u posljednjih 20 godina i u posljednjih 20 dana, to stvara bol i bijes. ”

Biden se bori s izgledima za novu vezu s talibanima. Zadao je državnom sekretaru Antonyju Blinkenu da koordinira s međunarodnim partnerima kako bi se talibani držali obećanja o sigurnom prolazu za Amerikance i druge koji žele otići.

General marine Frank McKenzie, čelnik Centralnog zapovjedništva SAD, opisao je odnos SAD s talibanima tokom evakuacije kao “vrlo pragmatičan i vrlo poslovan”, rekavši da su pomogli u osiguravanju aerodroma.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare