Svijet

Američki general: Putinova odluka o mobilizaciji je užasna greška i dovest će do katastrofe, razlog za to leži u samoj ruskoj vojsci

Penzionisani američki general Mark Hertling dao je svoje viđenje odluke Vladimira Putina da izvrši djelomičnu mobilizaciju kojom bi dobio oko 300.000 novih vojnika u Rusiji. Iako su proruski simpatizeri sa oduševljenjem dočekali ovu odluku, Hertling smatra kako će se pokazati katastrofalnom. Američki general je uz to ukazao i na neke sistemske probleme koji decenijama muče rusku vojsku i koji su direktan uzročnik slabe izvedbe ruskih jedinica u Ukrajini.

“Putinova mobilizacija mi je zbunujuća”

Hertling smatra kako odluka Vladimira Putina da mobiliše 300.000 rezervista i pošale ih na front u Ukrajinu nije dobra i kako će ta potez još više otkriti sistemske slabosti ruske vojske koe počinju od same početne obuke novih regruta koa nije prihvatljiva za zapadne standarde

“Putinova najavljena mobilizacija 300.000 “rezervista” bila mi je jutros zbunjujuća, ali ne iz razloga na koji bi neki mogli posumnjati.

Zašto? Jer znam kako su obučeni ruski vojnici, u osnovnoj obuci i u njihovim jedinicama.

“Dok sam prije penzionisanja zapovijedao američkom vojskom u Evropi, prije toga sam zapovijedao cjelokupnom osnovnom i naprednom obukom vojnika za vojsku (2009.-11.). Tokom tog razdoblja obučavano je otprilike 150 000 novih vojnika godišnje na (tada) 5 lokacija za temeljnu obuku i 21 lokaciju za naprednu obuku.

Većina novih američkih vojnika dobija 10 sedmica osnovne obuke (neki dobivaju više na mjestima za obuku jedinica s jednom stanicom (OSUT), kao što su pješadija, artiljerija, vojnici). Oni koji ne idu na OSUT idu na različite dužine tečajeva za naprednu obuku u “specijalnosti” (logistika, obavještajni podaci, itd.).

Dugo je to vrijeme, vojnike obučavaju vrlo profesionalni narednici. Za sve ovo postoji izuzetno velik trošak resursa. Vojnici se javljaju svojim jedinicama spremni za integraciju u određenu misiju. Zapamtite, populacija SAD-a je 344 miliona, a mi obučavamo 150 hiljada vojnika.

Rusija, s druge strane, ima populaciju od 144 miliona stanovnika, raspoređenih u 11 vremenskih zona. Njihova je vojna snaga s jednim mjestom za osnovnu obuku (Labinsk u južnoj Rusiji). Neki ruski vojnici prolaze naprednu specijalnu obuku, ali većina vojnika većinu obuke dobija u svojoj prvoj jedinici.”

Ruska regruti koji su poslani u Ukrajinu

Hertling podsjeća da su neki ruski vojnici prošli samo nekoliko dana obuke prije nego što su poslani na polazne tačke u Bjelorusiju sa kojih je krenula invazija na Ukrajinu i neuspješan pokuša opkoljavanja i zauzimanja Kijeva.

“Ruski vojnici prošli su samo nekoliko dana osnovne obuke prije nego što su poslani u Bjelorusiju početkom prošlog novembra (prije invazije)”

Užasna obuka u Rusiji

Američki general se prisjetio posjeta Rusiji i iskustava koje je podijelio sa svojim ruskim kolegama, smatra da je vojna obuka regruta u ruskoj vojsci katastrofalna.

“Tokom moje dvije posjeta Rusii, vidio sam osnovnu i obuku jedinica. Bilo je užasno. Upoznavanje s oružjem umjesto osposobljavanja za korištenje istih, rudimentarna prva pomoć, vrlo malo simulacija za očuvanje resursa i… što je najvažnije… užasno vodstvo ‘narednika za vježbu’.

Oficiri su mi priznali da su oni tu za period od jedne godine, a neki – najsiromašniji – volontirali su ili su ih izabrali za vodeće uloge.”

Hertling podsjeća da ruski vojnici gtovo svu obuku dobijaju u jedinicama, uz vrlo malo osnovne obuke uključene u proces.

“Zapamtite, ruski vojnici prolaze gotovo svu obuku u jedinicama u odnosu na osnovnu.

Trening regruta u rusko vojsci

Način na koji su jedinice opremljene igra veliku ulogu.

Jedna tenkovska jedinica koju sam posjetio u blizini Moskve ponosno mi je rekla da dobijaju jedan tenk po posadi svake godine za vježbu, američke jedinice provode sate u simulatorima i posade ispaljuju desetke pravih zrna godišnje”, ističe Hertling razliku u kvalitetu obuke američkih i ruskih vojnika.

Ukrajinci su prihvatili američki model obuke

“Sa druge strane, ukrajinska vojska prihvatila je američki model k srcu nakon što je od 2014. primila obuku američkog osoblja u tehnikama individualne i obuke u jedinicama”, piše Hertling.

Uspostava JMTG-U (Joint Multinational Training Group-Ukraine – Udružene multinacionalne grupe za obuku ukrajinskih vojnika ) od strane američke vojske i Evropljana bila je ključna u tome, naglašava Hertling.

Glavni problem ruske vojske je loša obuka i loše vodstvo

“Problem je u tome što je ruska vojska loše vođena i loše obučena. To počinje u osnovnoj obuci i ne postaje bolje tokom vremena koje ruski vojnik provodi u uniformi.

Mobilizacija 300.000 “rezervista” nakon neuspjeha s osiromašenim konvencionalnim snagama, odrpanim milicijama i regrutovanja zatvorenika te korištenje paravojnih jedinica poput Wagnerove grupe bit će iznimno teško”, tvrdi američki general.

Rusija šalje regrute koji su prošli samo par dana obuke na front u Ukrajinu, ovi mladi ljudi su praktički pretvoreni u topovsko meso

A slanje “novopridošlica” na prvu crtu fronta koja je već pretrpila velike gubitke, ima nizak moral i uz vojnike koji ne žele biti tu nagovještava još veću katastrofu za Rusiju. To je novi znak slabosti Rusije”, zaključio je penzionisani američki general.

Mark Phillip Hertling bivši je oficir vojske Sjedinjenih Država. Od marta 2011. do novembra 2012. bio je komandant vojske Sjedinjenih Država u Evropi i Sedme američke armije. Hertling je služio na pozicijama oklopa, konjice, planiranja, operacija i obuke, i komandovao je svim organizacijama od voda do vojske.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare