Svijet

Američki potpredsjednik Mike Pence vakcinisan protiv COVID-19

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence vakcinisan je u petak protiv COVID-19, u dešavanju koje je uživo prenosila televizija u cilju uvjeravanja Amerikanaca da je vakcina sigurna. On je pohvalio vakcinu kao medicinsko čudo“ koje bi eventualno moglo suzbiti divljajuću pandemiju koronavirusa.

Pence, najviši američki zvaničnik koji je do sada vakcinisan, preuzima sve značajniju ulogu u naglašavanju sigurnosti vakcine, obilazeći u ovoj sedmici proizvodni pogon za vakcine.

Predsjedajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi i čelnik senatske većine Mitch McConnell saopćili su u četvrtak da će se oboje vakcinisati u narednih nekoliko dana. Novoizabrani predsjednik Joe Biden trebao bi biti vakcinisan već naredne sedmice.

“Američki narod sada može biti siguran – mi imamo jednu, i možda u roku od nekoliko sati i drugu sigurnu vakcinu”, izjavio je Pence nakon što mu je ubrizgana vakcina Pfizer-BioNTech, misleći na očekivano odobrenje američke Administracije za hranu i lijekove vakcine farmaceutske kompanije Moderna.

“Povjerenje u ovu vakcinu je to što nas je okupilo jutros”, dodao je američki potpredsjednik, prenosi AP.Povezani postovi: