Nauka

Američki regulator odobrio BAT-u kliničko ispitivanje COVID-19 vakcine

Američka biotehnološka podružnica British American Tobacco-a (BAT), Kentucky BioProcessing (KBP) najavila je planove za početak I faze ispitivanja na ljudima svoje COVID-19 vakcine. Najava je uslijedila nakon dobivanja odobrenja američke agencije za hranu i lijekove (FDA) za istraživanje primjene potencijalnog novog lijeka. Očekuje se skori početak ispitivanja.

BAT-ova COVID-19 vakcina (KBP-COVID-19; NCT04473690) postaje dio grupe potencijalnih vakcina koje su napredovale iz faze predkliničkih ispitivanja. Ispitivanje ove vakcine će obuhvatiti 180 zdravih dobrovoljaca koji će biti podijeljeni u dvije dobne grupe, u dobi od 18 do 49 godina i u dobi od 50 do 70 godina.

Dodatno će se svaka grupa podijeliti u grupe za liječenje malim i visokim dozama vakcine. Rezultati se očekuju sredinom 2021. godine i oni će u slučaju pozitivnih rezultata, omogućit ulazak vakcine u fazu II ispitivanja.

PROČITAJTE  Senzacionalno otkriće naučnika: Ovo će promijeniti naše shvatanje svemira

Vakcina je razvijena korištenjem KBP-ove inovativne tehnologije brzorastućeg bilja. Ovaj jedinstveni pristup ima niz mogućih prednosti, uključujući brzu proizvodnju aktivnih sastojaka vakcine za oko 6 sedmica, u poređenju sa nekoliko mjeseci koji su potrebni korištenjem konvencionalnih metoda.

Vakcina ima potencijal biti stabilna na sobnoj temperaturi, što bi predstavljalo veliku prednost za javne zdravstvene mreže širom svijeta. U slučaju uspjeha, brzina proizvodnje aktivnih sastojaka može smanjiti vrijeme između identificiranja novih virusa i sojeva i razvoja i primjene vakcina.

KBP također provodi i nedavno je dovršio upis u fazu I kliničkog ispitivanja svog četverovalentnog (četiri soja) kandidata za vakcinu protiv gripe (KBP-V001; NCT04439695), koja koristi istu tehnološku platformu na biljnoj osnovi – nicotiana benthamiana.

PROČITAJTE  Mikrobiolozi iz Houstona plemenitom gestom zadivili svijet: "Corbevax će promijeniti - sve!"

Dr. David O’Reilly, direktor naučnih istraživanja BAT-a, rekao je:

„Prelaz na ispitivanja na ljudima s oba naša kandidata za vakcinu, i onu protiv COVID-19 i protiv sezonske gripe, predstavlja značajnu prekretnicu i odražava naše značajne napore na ubrzavanju razvoja našeg biološkog portfelja.  Naša jedinstvena tehnologija vakcine na biljnoj bazi, koja djeluje kao brz, učinkovit domaćin za proizvodnju antigena za razne bolesti, temelj je tog napretka i u ovom trenutku odgovara na hitnu globalnu potrebu za sigurnim i učinkovitim tretmanima i vakcinama. Ovo je dio naše trajne posvećenosti inovacijama i nauci kao temelja našeg poslovanja. Kao kompanija posvećena izgradnji bolje budućnosti (A better tomorrow), ponosni smo što imamo ulogu u globalnoj borbi protiv ovog virusa, a nadamo se da možemo doprinijeti rješenju.“

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare