Politika

‘Američko’ tužilaštvo: Nazovi SIPA-u zbog disciplinskog

Ako me neko argumentima ubijedi da je SIPA u svom redovnom ritmu rada slučajno odabrala 16. februar da “upadne” u zgradu Ministarstva obrazovanja USK, i o toj “slučajnosti” prethodno ali rutinski obavijestila i medije, a među njima i novopečene “freelancere” u novinarskoj žabokrečini, spreman sam da povučem tezu iz rečenice koja slijedi, piše bihaćki novinar Midhat Dedić za portal Normala.ba.

“Upad” u ovaj resor, u nedostatku bilo čega drugog, imao je krajnji cilj da razmontira online sjednicu na suprotnoj strani zgrade.

Budžet je prošao, vladajući aparat se provukao “kroz iglene ušice”, ali je operacija zbunjivanja građana nastavljena.

Portalska mašinerija nekritički preuzima podmetnute sadržaje i hvali “američku” orijentaciju tužioca koji inače obožava bukete mikrofona ispred sebe.

Ukratko ništa se nije događalo toliko dramatično i senzacionalno da bi “Dragan iz SIPA-e” u pratnji tv kamera uradio svoj službeni dio posla.

Koliko je poznato, bivši pomoćnik ministra obrazovanja i bivši ministar (vrlo kratko) Damir Redžić priznao svoju krivicu u predmetu kolokvijalnog imena ” Komisije za vozačke ispite”, dobio uslovnu kaznu i mjere zabrane.

Bivši ministar Damir Omerdić bio je obavezan nakon okončanja sudskog postupka sa Redžićem (koji je državni službenik) da provede disciplinski postupak i u skladu sa tim ga rasporedi na drugo radno mjesto “po kazni”. Činjenica da bivši ministar obrazovanja (smijenjen 19.aprila 2021.godine, dakle prije 10 mjeseci) nije uradio taj dio posla, nikako nije indicirala “iznenadni” upad SIPA-e u zgradu Vlade USK.

No, tim gore po činjenice.

Neinformirane kolege sa “jakih” portala aktuelnog ministra obrazovanja Almina Hopovca su već označili kao službenu personu koja je izvršila nezakonito imenovanje Damira Redžića na poziciju šefa Sektora za saobraćajnu edukaciju.

Propustile su utvrditi slijedeće- ovo radno mjesto ne spada u rang pozicija za koje je Redžiću sudskom presudom zabranjeno postavljenje, a to su pozicije pomoćnika ministra i sekretara.

Međutim, kao da je to “bitno”.

Važnije je “pokrenuti lavinu” i za nju izabrati pravi tajming.

Pored “moćnih” slabo obaviještenih portala, javili su se i anonimni autori iz medijske kanalizacije sa portala “koji rade svoj posao” potpomognuti mašinerijom botova.

Oni “sve znaju”, osim svih slova abecede i pravopisno – gramatičkih finesa.

Ukratko, ako će SIPA po zamisli “proameričkih”tužilaca sa “širokim” shvatanjem anglosaksonskih ovlasti a bez prave kontrole svog rada, uskoro redovito kao po nekom obredu “spektakularno” izuzimati dokumentacije za disciplinske, prekršajne i upravne postupke ustanova i institucija, onda je baš kao u transilvanskog Grofa Drakulu udaren kolac u tijelo “reformiranog” bh. pravosuđa, navodi se u tekstu portala normala.ba.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare