Sport

Američkoj junakinji prijeti 40 godina zatvora! Od olimpijske medalje preko filmskog platna do finansijskog kraha

Osvajačica bronzane medalje na Olimpijskim igrama 2010. u brzom klizanju Allison Baver optužena je za prevaru tešku 10 miliona dolara. Riječ je o kreditima koje su Sjedinjene Američke Države osigurale tvrtkama koje su se našle na udaru korone.

Allison Baver završila je svoju sportsku karijeru prije pet godina i od tada je počela ostvarivati ​​američki san, ali više ne na klizalištu, već kao filmska glumica, prenose “Sportske novosti”.

Jedini projekt

Baver je neuspješno pokušala glumiti, a potom je osnovala vlastitu produkcijsku tvrtku. Njezin glavni i jedini veliki projekt do sada je kriminalistička drama “Mindhunter”, čija je svjetska premijera održana krajem avgusta prošle godine. Glavnu ulogu u filmu igrao je Elijah Wood, zvijezda Gospodara prstenova. U filmu se pojavila i sama Baver (41).

Priča zbog koje bi mogla završiti iza rešetaka dogodila se u aprilu 2020. godine. Tada je pandemija tek počela, a američka vlada velikodušno je pomagala pogođenim privatnim tvrtkama da isplate plaće svojih zaposlenika.

Da biste sudjelovali u programu savezne pomoći, morali ste dokazati da je vaš posao zaista teško pogođen pandemijom, kao i da tamo radi veliki broj ljudi, koji su sada u opasnosti da ostanu bez sredstava za život.

Baver je sa svojom tvrtkom ispunjavala sve zadane točke. Tvrdila je da njezina tvrtka, Allison Baver Entertainment, zapošljava više od 400 ljudi te ima mjesečnu platnu listu od preko četiri miliona dolara davanja.

Baver se tako ukupno devet puta prijavila za državne potpore te ukupno dobila oko deset miliona dolara. Zanimljivo, prema Salt Lake Tribuneu, samo 41 tvrtka u državi uspjela je dobiti više od pet miliona od vlade, iako se više od 50.000 tvrtki prijavilo za pomoć. Tako se poduzetna sportašica našla u samom vrhu onih koji su dobili pomoć.

No, ubrzo su se počeli pojavljivati ​​ružni detalji. Interni dokumenti tvrtke bivše sportašice pokazali su se lažnima. Zapravo, Baver uopće nije imala niti jednog zaposlenika na stalnoj plaći.

Također su i dokumenti koje je predočila iz banke – bili lažni. Navodno je Allison dio od tih 10 miliona – 150 hiljada – potrošila na film “Mindhunter”. Kamo je otišlo preostalih 9,85 miliona dolara još uvijek je misterij.

Negira optužbe

Ako se dokažu sve optužbe, Baver bi mogla dobiti i do 40 godina zatvora. Suđenje joj je počelo prošle sedmice. Sama sportašica sve u potpunosti negira i kaže da je “sva dobivena sredstva uložila u razvoj industrije zabave u teškim vremenima pandemije”.

Inače, sportska karijera Baver također je bila ispunjena nevjerojatnim događajima. Sudjelovala je na tri olimpijske igre – 2002., 2006. i 2010. – te je smatrana jednim od favorita u Vancouveru. No, godinu prije Igara slomila je nogu u sudaru sa suparnicom.

Protivno svim prognozama, OI je trebala dočekati na štakama, no na kraju se uspjela oporaviti. Došla je na Igre, iako nije mogla sama navući klizaljke na noge. No, svejedno je bila dio američke štafete koja se okitila brončanom medaljom. Zbog kompletne priče i drame koju je prošla bila je pravi američki junak.

Kasnije je taj njezin put od pakla do medalje postao Allisonina posjetnica, proputovala je veliki dio SAD-a s motivacijskim govorima, jer su mnogi htjeli uživo čuti njezinu priču. Sve dok se nije odlučila zaroniti u filmski posao. Očigledno, uzalud, premda Allison Baver izgleda jako dobro…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare